POPISOWE DANIE

Pierś kaczki z sosem grzybowym i kasza gryczaną, Kasia W.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
    2 piersi z kaczki
    oliwa z oliwek
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    3-4 ziarenka jałowca
    sól
  • pieprz
  • majeranek
    150 g suszonych grzybów
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 18%
    0k. 2 szklanki wody
    kilka orzechów laskowych
    2 łyżki tartego parmezanu
KROKI:
Piersi kaczki myjemy, suszymy, nacinamy w kratkę od strony skóry. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dostawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i obsmażamy piersi skórą do dołu aby wytopić z niej tłuszcz. Jeśli skórka ładnie nam się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i także chwilę smażymy. Następnie nasze podsmażone piersi przekładamy do brytfanny z oliwą, podlewamy wodą, dodajemy ziarna jałowca, świeży rozmaryn2 ząbki czosnku i posypujemy majerankiem. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu sprawdzając czy woda nam się nie wygotowała.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Po wystudzeniu bardzo drobno siekamy. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dolewamy wodę i dodajemy grzyby. Dusimy ok. 1h pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce kładziemy starty ser, kształtując z niego okrąg. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i opiekamy ser z obu stron aż będzie chrupiący i złocisty.
Orzechy rozbijamy tłuczkiem na mniejsze cząstki i prażymy chwilkę na suchej patelni.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi z kaczki podajemy z kaszą, sosem grzybowym, posypane prażonym orzechami oraz chipsem z parmezanu.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Pierś kaczki z sosem grzybowym i kasza gryczaną, Kasia W.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
    2 piersi z kaczki
    oliwa z oliwek
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    3-4 ziarenka jałowca
    sól
  • pieprz
  • majeranek
    150 g suszonych grzybów
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 18%
    0k. 2 szklanki wody
    kilka orzechów laskowych
    2 łyżki tartego parmezanu
KROKI:
Piersi kaczki myjemy, suszymy, nacinamy w kratkę od strony skóry. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dostawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i obsmażamy piersi skórą do dołu aby wytopić z niej tłuszcz. Jeśli skórka ładnie nam się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i także chwilę smażymy. Następnie nasze podsmażone piersi przekładamy do brytfanny z oliwą, podlewamy wodą, dodajemy ziarna jałowca, świeży rozmaryn2 ząbki czosnku i posypujemy majerankiem. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu sprawdzając czy woda nam się nie wygotowała.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Po wystudzeniu bardzo drobno siekamy. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dolewamy wodę i dodajemy grzyby. Dusimy ok. 1h pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce kładziemy starty ser, kształtując z niego okrąg. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i opiekamy ser z obu stron aż będzie chrupiący i złocisty.
Orzechy rozbijamy tłuczkiem na mniejsze cząstki i prażymy chwilkę na suchej patelni.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi z kaczki podajemy z kaszą, sosem grzybowym, posypane prażonym orzechami oraz chipsem z parmezanu.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU