POPISOWE DANIE

Pizza z krewetkami i trzema serami :), Marcin P.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    50g świeżych drożdży
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    szczypta soli morskiej z ziołami


    Farsz:
    250g krewetek
    100g kabanosów drobiowych pikantnych
    150g pieczarek
    150g pomidorków koktajlowych
    120g mozzarelli (1 kulka)
    120g sera pleśniowego Brie natural
    200g sera żółtego
    sól morska z ziołami
    przyprawa do pizzy
    bazylia
    pieprz
KROKI:
1. Mleko zagrzać i wkruszyć drożdże, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Do miski, wlać ostudzone mleko z drożdżami, oliwę, wbić jajko, wsypać sól i 2,5 szklanki mąki. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić (jeżeli za mało mąki dołożyć jeszcze ). Odstawić w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
2. Pieczarki obierać, umyć i pokroić na plasterki. Podsmażyć na suchej patelni około 8 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażamy na oliwie.
3. Pomidorki pokroić na cienkie plasterki.
4. Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natomiast ser pleśniowy i mozzarelle pokroić w kostkę.
5. Krewetki ugotować według przepisu na opakowaniu. Kabanosy pokroić o długości 1 cm.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą, okrągłej formy (średnica 35cm) ładnie, równo formując. Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy oraz bazylią.
7. Następnie wyłożyć cebulę z czosnkiem, pieczarki, połowę żółtego sera, pomidorki, kabanosy, krewetki, posypać resztą żółtego sera, doprawić solą morską z ziołami, bazylią, pieprzem i na wierzchu ułożyć ser pleśniwy oraz mozzarelle. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C około 30 minut. Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
Pizza z krewetkami i trzema serami :), Marcin P.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    50g świeżych drożdży
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    szczypta soli morskiej z ziołami


    Farsz:
    250g krewetek
    100g kabanosów drobiowych pikantnych
    150g pieczarek
    150g pomidorków koktajlowych
    120g mozzarelli (1 kulka)
    120g sera pleśniowego Brie natural
    200g sera żółtego
    sól morska z ziołami
    przyprawa do pizzy
    bazylia
    pieprz
KROKI:
1. Mleko zagrzać i wkruszyć drożdże, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Do miski, wlać ostudzone mleko z drożdżami, oliwę, wbić jajko, wsypać sól i 2,5 szklanki mąki. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić (jeżeli za mało mąki dołożyć jeszcze ). Odstawić w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
2. Pieczarki obierać, umyć i pokroić na plasterki. Podsmażyć na suchej patelni około 8 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażamy na oliwie.
3. Pomidorki pokroić na cienkie plasterki.
4. Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natomiast ser pleśniowy i mozzarelle pokroić w kostkę.
5. Krewetki ugotować według przepisu na opakowaniu. Kabanosy pokroić o długości 1 cm.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą, okrągłej formy (średnica 35cm) ładnie, równo formując. Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy oraz bazylią.
7. Następnie wyłożyć cebulę z czosnkiem, pieczarki, połowę żółtego sera, pomidorki, kabanosy, krewetki, posypać resztą żółtego sera, doprawić solą morską z ziołami, bazylią, pieprzem i na wierzchu ułożyć ser pleśniwy oraz mozzarelle. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C około 30 minut. Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU