POPISOWE DANIE

Pomarańczowy torcik faszerowany grejfrutami, Małgorzata S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 2 czubate łyżki kurkumy Kotanyi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wrzątku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 grejfruty czerwone
KROKI:
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodawać porcjami cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka. Miksując na najmniejszych obrotach dodać 6 łyżek wrzątku, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kurkumę. Dzięki kurkumie biszkopt nabierze pięknego pomarańczowego koloru.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Po wystudzeniu należy wydrążyć delikatnie biszkopt pozostawiając cieńką ściankę i cieńkie dno. Wydrążone z biszkopta ciasto mielimy w maszynce do mięsa razem z pozbawionymi białych blonek grejfrutami, mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Na dno wydrążonego biszkopta dajemy cieńką warstwę bitej śmietany, następnie dajemy miąsz biszkoptowo-grejfrutowy, dociskając go dłonią. Torcik uzupelniamy bitą śmietaną.
Pozostawić w lodówce najlepiej na noc, przyozdobić według uznania :)
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
Pomarańczowy torcik faszerowany grejfrutami, Małgorzata S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 2 czubate łyżki kurkumy Kotanyi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wrzątku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 grejfruty czerwone
KROKI:
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodawać porcjami cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka. Miksując na najmniejszych obrotach dodać 6 łyżek wrzątku, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kurkumę. Dzięki kurkumie biszkopt nabierze pięknego pomarańczowego koloru.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Po wystudzeniu należy wydrążyć delikatnie biszkopt pozostawiając cieńką ściankę i cieńkie dno. Wydrążone z biszkopta ciasto mielimy w maszynce do mięsa razem z pozbawionymi białych blonek grejfrutami, mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Na dno wydrążonego biszkopta dajemy cieńką warstwę bitej śmietany, następnie dajemy miąsz biszkoptowo-grejfrutowy, dociskając go dłonią. Torcik uzupelniamy bitą śmietaną.
Pozostawić w lodówce najlepiej na noc, przyozdobić według uznania :)
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU