POPISOWE DANIE

Przepiórka z sosem grzybowym i kaszą gryczaną, Kasia W.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 2 przepiórki
    8 plasterków boczku
    2 woreczki kaszy gryczanej
    2 ząbki czosnku
    sól morska
  • pikantna mieszanka z pieprzem Kotanyi
  • majeranek Kotanyi
    kilka ziarenek jałowca Kotanyi
    150 g suszonych grzybów
    1 cebula
    olej rzepakowy
    2 łyżki śmietany 18%
    0k. 2 szklanki wody
KROKI:
Przepiórki patroszymy, myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Okładamy plasterkami boczku i bardzo szczelnie owijamy sznurkiem, przekładamy do naczynia w którym będziemy je piec, dodając na dno trochę oleju oraz ziarenka jałowca. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co jakiś czas przewracamy na druga stronę, można dodać odrobinę wody żeby mięso nam nie wyschło i się nie przypaliło i pieczemy ok. 1,5h.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Po wystudzeniu bardzo drobno siekamy. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dolewamy wodę i dodajemy grzyby. Dusimy ok. 1h pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Upieczone przepiórki pozbawiamy sznurka i wykładamy na talerz wraz z kaszą oraz sosem grzybowym
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: drób, warzywa, kasza
Przepiórka z sosem grzybowym i kaszą gryczaną, Kasia W.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 2 przepiórki
    8 plasterków boczku
    2 woreczki kaszy gryczanej
    2 ząbki czosnku
    sól morska
  • pikantna mieszanka z pieprzem Kotanyi
  • majeranek Kotanyi
    kilka ziarenek jałowca Kotanyi
    150 g suszonych grzybów
    1 cebula
    olej rzepakowy
    2 łyżki śmietany 18%
    0k. 2 szklanki wody
KROKI:
Przepiórki patroszymy, myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Okładamy plasterkami boczku i bardzo szczelnie owijamy sznurkiem, przekładamy do naczynia w którym będziemy je piec, dodając na dno trochę oleju oraz ziarenka jałowca. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co jakiś czas przewracamy na druga stronę, można dodać odrobinę wody żeby mięso nam nie wyschło i się nie przypaliło i pieczemy ok. 1,5h.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Po wystudzeniu bardzo drobno siekamy. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dolewamy wodę i dodajemy grzyby. Dusimy ok. 1h pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Upieczone przepiórki pozbawiamy sznurka i wykładamy na talerz wraz z kaszą oraz sosem grzybowym
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: drób, warzywa, kasza
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU