POPISOWE DANIE

Pyszny sernik z cynamonowym daszkiem, Katarzyna S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • -1
  • 5 kg sera
  • -kostka masła temperatura pokojowa
  • - 1
  • 5 szklanki cukru
  • -10 jaj
  • -skórka otarta z pół cytryny
  • -osobno w szklance wymieszaj składniki:
  • -5 płaskich łyżek mąki tortowej
  • -1 płaska łyżka kaszy manny
  • -1 płaska łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto opakowanie cynamonu Kotanyi do dekoracji
KROKI:
W dużej misce pałką drewnianą rozetrzeć masło (temperatura pokojowa) wraz z cukrem. Mieszaj w jedną stronę, aż masa będzie puszysta. Dodaj żółtka, białka oddziel do innego wysokiego naczynia. Ser miel w maszynce do mięsa 2 razy. Zmielony ser dodaj do masy z masłem. dodaj startą skórkę z cytryny. Dodaj ubitą, sztywną pianę z białek- rób to delikatnie dłońmi jak grabiami, dodaj składniki osobno wymieszane w szklance, też delikatnie wymieszaj dłońmi. Wymieszaną masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem na dole.Górę wyrównaj gumową/plastikową łychą. Nagrzej piekarnik do 170-180 stopni ( u mnie termoobieg na drugim poziomie) Piec tyle, ile sera (1kg sera = 1h pieczenia) Po upieczeniu zostaw pół godzinki przy uchylonych drzwiczkach piekanik
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ciasto, cynamon
Pyszny sernik z cynamonowym daszkiem, Katarzyna S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • -1
  • 5 kg sera
  • -kostka masła temperatura pokojowa
  • - 1
  • 5 szklanki cukru
  • -10 jaj
  • -skórka otarta z pół cytryny
  • -osobno w szklance wymieszaj składniki:
  • -5 płaskich łyżek mąki tortowej
  • -1 płaska łyżka kaszy manny
  • -1 płaska łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto opakowanie cynamonu Kotanyi do dekoracji
KROKI:
W dużej misce pałką drewnianą rozetrzeć masło (temperatura pokojowa) wraz z cukrem. Mieszaj w jedną stronę, aż masa będzie puszysta. Dodaj żółtka, białka oddziel do innego wysokiego naczynia. Ser miel w maszynce do mięsa 2 razy. Zmielony ser dodaj do masy z masłem. dodaj startą skórkę z cytryny. Dodaj ubitą, sztywną pianę z białek- rób to delikatnie dłońmi jak grabiami, dodaj składniki osobno wymieszane w szklance, też delikatnie wymieszaj dłońmi. Wymieszaną masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem na dole.Górę wyrównaj gumową/plastikową łychą. Nagrzej piekarnik do 170-180 stopni ( u mnie termoobieg na drugim poziomie) Piec tyle, ile sera (1kg sera = 1h pieczenia) Po upieczeniu zostaw pół godzinki przy uchylonych drzwiczkach piekanik
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ciasto, cynamon
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU