POPISOWE DANIE

Ryba po grecku, Bogusław J.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:

  • Składniki;
    1 kg filetów z ulubionej ryby mintaja
    sól
  • pieprz cytrynowy Kotányi
    sok z połowy cytryny

    1 kg marchewki
    2 średnie pietruszki
    1 średni seler
    3 średnie cebule
    puszka rozdrobnionych pomidorów bez skórki (lub mały słoik przecieru pomidorowego)
    3 liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu Kotányi
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu mielonego Kotányi
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy albo oleju
    natka pietruszki
KROKI:
Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę. Wrzucić poszatkowane warzywa, dodać liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu Kotányi . Wsypać płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzuKotányi . Wlać 1 szklankę przegotowanej, gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i większość płynu odparuje. Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać cukier i jeśli trzeba odrobinę soli czy pieprzu. Gotować jeszcze chwilę, aby warzywa nabrały odpowiedniej gęstości.
W czasie, gdy warzywa się gotują, rybę umieścić na blaszce do pieczenia. Blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, po 10 minutach zdjęć folię i dopiec już bez przykrycia. Rybę można też ugotować w parowarze, będzie równie smaczna.
W misce albo szklanym naczyniu ułożyć warstwę gorących warzyw, na niej ułożyć ciepłą upieczoną rybę. Przykryć warzywami. Ułożyć drugą warstwę ryby i warzywa. I tak aż do wyczerpania składników.
Powinny być 2 warstwy lub więcej. Udekorować natką pietruszki.Jeść na zimno lub ciepło.Smacznego !
 
GŁOSÓW: 111 WYDRUKUJ PRZEPIS
Ryba po grecku, Bogusław J.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:

  • Składniki;
    1 kg filetów z ulubionej ryby mintaja
    sól
  • pieprz cytrynowy Kotányi
    sok z połowy cytryny

    1 kg marchewki
    2 średnie pietruszki
    1 średni seler
    3 średnie cebule
    puszka rozdrobnionych pomidorów bez skórki (lub mały słoik przecieru pomidorowego)
    3 liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu Kotányi
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu mielonego Kotányi
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy albo oleju
    natka pietruszki
KROKI:
Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę. Wrzucić poszatkowane warzywa, dodać liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu Kotányi . Wsypać płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzuKotányi . Wlać 1 szklankę przegotowanej, gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i większość płynu odparuje. Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać cukier i jeśli trzeba odrobinę soli czy pieprzu. Gotować jeszcze chwilę, aby warzywa nabrały odpowiedniej gęstości.
W czasie, gdy warzywa się gotują, rybę umieścić na blaszce do pieczenia. Blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, po 10 minutach zdjęć folię i dopiec już bez przykrycia. Rybę można też ugotować w parowarze, będzie równie smaczna.
W misce albo szklanym naczyniu ułożyć warstwę gorących warzyw, na niej ułożyć ciepłą upieczoną rybę. Przykryć warzywami. Ułożyć drugą warstwę ryby i warzywa. I tak aż do wyczerpania składników.
Powinny być 2 warstwy lub więcej. Udekorować natką pietruszki.Jeść na zimno lub ciepło.Smacznego !
 
GŁOSÓW: 111 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU