Masa serowa:
400 gram puree z batatów(ok. 3 duże bataty)
500 gram twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
250 gram mascarpone
190 gram śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
2 łyżki amaretto
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii KOTANYI
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika KOTANYI
1 łyżka mąki
3 jajka
3 żółtka
Spód:
380 gram herbatników z czekoladą
120gram masła
1 łyżeczka cynamonu KOTANYI
Do dekoracji:
¼ szklanki śmietany kremówki
1łyżeczka cukru pudru
KROKI:
Spód:
Ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem w malakserze na piasek. Wyłożyć spód tortownicy (30cm) masą z ciasteczek dociskając palcami. Włożyć do lodówki na przynajmniej 20 minut
Puree z batatów:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty umyć ponakłuwać widelcem. Ułożyć bataty na blaszce i piec do miękkości (około godziny). Ostudzić, obrać i zmiksować w malakserze na gładkie puree.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia.
Wlać masę na ciasteczkowy spód i włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec w kąpieli wodnej przez 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc na blat i poczekać do całkowitego ostudzenia. Przykryć folią i chłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Udekorować bitą śmietaną.
Masa serowa:
400 gram puree z batatów(ok. 3 duże bataty)
500 gram twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
250 gram mascarpone
190 gram śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
2 łyżki amaretto
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii KOTANYI
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika KOTANYI
1 łyżka mąki
3 jajka
3 żółtka
Spód:
380 gram herbatników z czekoladą
120gram masła
1 łyżeczka cynamonu KOTANYI
Do dekoracji:
¼ szklanki śmietany kremówki
1łyżeczka cukru pudru
KROKI:
Spód:
Ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem w malakserze na piasek. Wyłożyć spód tortownicy (30cm) masą z ciasteczek dociskając palcami. Włożyć do lodówki na przynajmniej 20 minut
Puree z batatów:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty umyć ponakłuwać widelcem. Ułożyć bataty na blaszce i piec do miękkości (około godziny). Ostudzić, obrać i zmiksować w malakserze na gładkie puree.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia.
Wlać masę na ciasteczkowy spód i włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec w kąpieli wodnej przez 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc na blat i poczekać do całkowitego ostudzenia. Przykryć folią i chłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Udekorować bitą śmietaną.