POPISOWE DANIE

Sernik z batatów, Bogusia S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Masa serowa:
    400 gram puree z batatów(ok. 3 duże bataty)
  • 500 gram twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 250 gram mascarpone
  • 190 gram śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii KOTANYI
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika KOTANYI
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 3 żółtka

    Spód:
    380 gram herbatników z czekoladą
  • 120gram masła
  • 1 łyżeczka cynamonu KOTANYI

    Do dekoracji:
    ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 1łyżeczka cukru pudru
KROKI:
Spód:
Ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem w malakserze na piasek. Wyłożyć spód tortownicy (30cm) masą z ciasteczek dociskając palcami. Włożyć do lodówki na przynajmniej 20 minut
Puree z batatów:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty umyć ponakłuwać widelcem. Ułożyć bataty na blaszce i piec do miękkości (około godziny). Ostudzić, obrać i zmiksować w malakserze na gładkie puree.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia.
Wlać masę na ciasteczkowy spód i włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec w kąpieli wodnej przez 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc na blat i poczekać do całkowitego ostudzenia. Przykryć folią i chłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Udekorować bitą śmietaną.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: na zimno, wanilia
Sernik z batatów, Bogusia S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Masa serowa:
    400 gram puree z batatów(ok. 3 duże bataty)
  • 500 gram twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 250 gram mascarpone
  • 190 gram śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii KOTANYI
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika KOTANYI
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 3 żółtka

    Spód:
    380 gram herbatników z czekoladą
  • 120gram masła
  • 1 łyżeczka cynamonu KOTANYI

    Do dekoracji:
    ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 1łyżeczka cukru pudru
KROKI:
Spód:
Ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem w malakserze na piasek. Wyłożyć spód tortownicy (30cm) masą z ciasteczek dociskając palcami. Włożyć do lodówki na przynajmniej 20 minut
Puree z batatów:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty umyć ponakłuwać widelcem. Ułożyć bataty na blaszce i piec do miękkości (około godziny). Ostudzić, obrać i zmiksować w malakserze na gładkie puree.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia.
Wlać masę na ciasteczkowy spód i włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec w kąpieli wodnej przez 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc na blat i poczekać do całkowitego ostudzenia. Przykryć folią i chłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Udekorować bitą śmietaną.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: na zimno, wanilia
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU