POPISOWE DANIE

Sernik z czerwonymi pomarańczami, Sylwia S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych

  • 100 g masła

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego

  • 250 g mascarpone

  • 4 jajka

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • 250 g cukru drobnego do wypieków

  • 4 czerwone pomarańcze

  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

  • opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI
KROKI:
Ciasteczka zmiksować drobno tak aby przypominały bułkę tartą. Dodać do nich roztopione masło i dobrze całość wymieszać. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć przygotowaną ciasteczkową masą.Mocno docisnąć. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C. Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury 180 º C. Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Jednolitą masę przelać na podpieczony spód. Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w 180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w 140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Pozostałe dwie pomarańcze obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: owoce, ciasto
Sernik z czerwonymi pomarańczami, Sylwia S.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych

  • 100 g masła

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego

  • 250 g mascarpone

  • 4 jajka

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • 250 g cukru drobnego do wypieków

  • 4 czerwone pomarańcze

  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

  • opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI
KROKI:
Ciasteczka zmiksować drobno tak aby przypominały bułkę tartą. Dodać do nich roztopione masło i dobrze całość wymieszać. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć przygotowaną ciasteczkową masą.Mocno docisnąć. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C. Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury 180 º C. Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Jednolitą masę przelać na podpieczony spód. Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w 180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w 140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Pozostałe dwie pomarańcze obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: owoce, ciasto
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU