POPISOWE DANIE

Słodko-ostre babeczki jaglane , Bernadetta G.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka

  • 80 g oleju

  • 2 jaja

  • pół szklanki kaszy jaglanej

  • żurawina suszona ( garść )

  • garść orzechów laskowych

  • papryka ostra kotanyi

  • kurkuma kotanyi

  • łyżeczka masła

  • 3/4 tabliczki czekolady
KROKI:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka dokładnie myjemy. Orzechy siekamy, żurawinę kroimy w drobną kosteczkę.
Do niewielkiej misy wrzucamy kolejno mąkę, cukier, proszek do pieczenia, następnie dodajemy mleko, olej oraz jaja. Wystudzoną kaszę doprawiamy kurkumą według uznania. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Doprawiamy papryką ostrą i dekorujemy wystudzone babeczki. Posypujemy posiekanymi orzechami, słonecznikiem prażonym lub dekorujemy według własnych upodobań.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Słodko-ostre babeczki jaglane , Bernadetta G.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka

  • 80 g oleju

  • 2 jaja

  • pół szklanki kaszy jaglanej

  • żurawina suszona ( garść )

  • garść orzechów laskowych

  • papryka ostra kotanyi

  • kurkuma kotanyi

  • łyżeczka masła

  • 3/4 tabliczki czekolady
KROKI:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka dokładnie myjemy. Orzechy siekamy, żurawinę kroimy w drobną kosteczkę.
Do niewielkiej misy wrzucamy kolejno mąkę, cukier, proszek do pieczenia, następnie dodajemy mleko, olej oraz jaja. Wystudzoną kaszę doprawiamy kurkumą według uznania. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Doprawiamy papryką ostrą i dekorujemy wystudzone babeczki. Posypujemy posiekanymi orzechami, słonecznikiem prażonym lub dekorujemy według własnych upodobań.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU