POPISOWE DANIE

Słoecznikowiec po mojemu, Magdalena M.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Biszkopt:

    - 6 jajek

    - 24 dag cukru

    - 18 dag mąki
    Krem:

    - mleko w puszce słodzone (gotowane 3 godziny i wystudzone)

    - kostka margaryny

    - 20 dag słonecznika łuskanego (skarmelizownego w 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach margaryny)

    - 50 ml wódki
KROKI:
Biszkopt:

Odzdzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, ubić na błyszczącą, sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po 1 żółtku, wymieszać. Na końcu dodać mąkę przesianą przez sito, partiami. Biszkopt piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 40-45 minut. Ostudzić.
Masa:

Na patelni rozgrzać margarynę z cukrem, wsypać słonecznik i prażyć aż zbrązowieje
Miękką margarynę ubić mikserem do puszystości, następnie dodawać po łyżce wystudzonego mleka skondensowanego. Na koniec dodać powoli 50 ml wódki, wymieszać. Dodać 4/5 części schłodzonego słonecznika.

Biszkopt przekroić na 3 części. Wedle uznania można nasączyć ponczem (kieliszek wódki, 150 ml gorącej wody, 2 łyżeczki cukru). Przekładać przygotowanym kremem. Górę ciasta posypać resztą słonecznika.
Przed podaniem schłodzić.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ciasto, krem, biszkopt
Słoecznikowiec po mojemu, Magdalena M.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Biszkopt:

    - 6 jajek

    - 24 dag cukru

    - 18 dag mąki
    Krem:

    - mleko w puszce słodzone (gotowane 3 godziny i wystudzone)

    - kostka margaryny

    - 20 dag słonecznika łuskanego (skarmelizownego w 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach margaryny)

    - 50 ml wódki
KROKI:
Biszkopt:

Odzdzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, ubić na błyszczącą, sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po 1 żółtku, wymieszać. Na końcu dodać mąkę przesianą przez sito, partiami. Biszkopt piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 40-45 minut. Ostudzić.
Masa:

Na patelni rozgrzać margarynę z cukrem, wsypać słonecznik i prażyć aż zbrązowieje
Miękką margarynę ubić mikserem do puszystości, następnie dodawać po łyżce wystudzonego mleka skondensowanego. Na koniec dodać powoli 50 ml wódki, wymieszać. Dodać 4/5 części schłodzonego słonecznika.

Biszkopt przekroić na 3 części. Wedle uznania można nasączyć ponczem (kieliszek wódki, 150 ml gorącej wody, 2 łyżeczki cukru). Przekładać przygotowanym kremem. Górę ciasta posypać resztą słonecznika.
Przed podaniem schłodzić.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ciasto, krem, biszkopt
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU