POPISOWE DANIE

Soczyste roladki z piersi kurczaka, Bogusław J.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki:
    500 g piersi z kurczaka
    100 g pieczarek
    1 średnia cebula
    papryka świeża lub marynowana
    3-4 korniszony
    szklanka bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    1 łyczka oleju
    musztarda - ok. 5 łyżeczek
    pieprz ziołowy KOTÁNYI
    natka pietruszki
    przyprawa do kurczaka KOTÁNYI
    Sznurek do wiązania roladek

    Z takiej ilości wychodzi 5 dużych roladek
  • lub więcej mniejszych - w zależności od tego
  • jak pokroicie mięso.
KROKI:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy drobno i rumienimy na patelni z 1 łyżką oleju. Myjemy pieczarki następnie gotujemy , po ugotowaniu kroimy drobno dodajemy na 2-3 min do cebuli na patelnię.Farsz cebuli z pieczarkami dajemy do naczynia doprawiając pieprzem ziołowym KOTÁNYI -mieszamy.
Piersi kroimy w poprzek na cienkie plastry, tak żeby można je było łatwo zwijać. Posypujemy pieprzem ziołowym KOTÁNYI , natką pietruszki, smarujemy każdą musztardą i wkładamy ćwiartkę korniszona lub cieniutki pasek papryki. Zawijamy, zawiązujemy sznurkiem. Tak przygotowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy jeszcze raz natką pietruszki (u mnie suszona) oraz przyprawą do kurczaka KOTÁNYI , układamy pozostałą paprykę. Do szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki) wciskamy 2 ząbki czosnku. Podlewamy kurczaka bulionem po włożeniu do piekarnika (1/4 ilości) i czynność powtarzamy w czasie pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu przez ok. 30-40min. Podajemy z ryżem i sałatą.Smacznego :-)
 
GŁOSÓW: 248 WYDRUKUJ PRZEPIS
Soczyste roladki z piersi kurczaka, Bogusław J.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki:
    500 g piersi z kurczaka
    100 g pieczarek
    1 średnia cebula
    papryka świeża lub marynowana
    3-4 korniszony
    szklanka bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    1 łyczka oleju
    musztarda - ok. 5 łyżeczek
    pieprz ziołowy KOTÁNYI
    natka pietruszki
    przyprawa do kurczaka KOTÁNYI
    Sznurek do wiązania roladek

    Z takiej ilości wychodzi 5 dużych roladek
  • lub więcej mniejszych - w zależności od tego
  • jak pokroicie mięso.
KROKI:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy drobno i rumienimy na patelni z 1 łyżką oleju. Myjemy pieczarki następnie gotujemy , po ugotowaniu kroimy drobno dodajemy na 2-3 min do cebuli na patelnię.Farsz cebuli z pieczarkami dajemy do naczynia doprawiając pieprzem ziołowym KOTÁNYI -mieszamy.
Piersi kroimy w poprzek na cienkie plastry, tak żeby można je było łatwo zwijać. Posypujemy pieprzem ziołowym KOTÁNYI , natką pietruszki, smarujemy każdą musztardą i wkładamy ćwiartkę korniszona lub cieniutki pasek papryki. Zawijamy, zawiązujemy sznurkiem. Tak przygotowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy jeszcze raz natką pietruszki (u mnie suszona) oraz przyprawą do kurczaka KOTÁNYI , układamy pozostałą paprykę. Do szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki) wciskamy 2 ząbki czosnku. Podlewamy kurczaka bulionem po włożeniu do piekarnika (1/4 ilości) i czynność powtarzamy w czasie pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu przez ok. 30-40min. Podajemy z ryżem i sałatą.Smacznego :-)
 
GŁOSÓW: 248 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU