POPISOWE DANIE

Spaghetti alla Carbonara , Anna S.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 150g makaronu spaghetti
  • 1 roztrzepane jajko (wcześniej sparzone wrzątkiem)
  • łyżka oliwy
  • 15dkg wędzonego boczku
  • łyżka natki pietruszki
  • 30g sera tartego typu parmezan/pecorino
  • ząbek czosnku
  • pieprz czarny Kotanyi
  • ewentualnie sól morska
KROKI:
1. Makaron nastawić i ugotować al dente, przełożyć do garnka, przykryć.
2. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany w cienke kostki boczek, podsmażać aż się zrumieni (ok 5min.)
3. Do boczku dorzucić drobno posiekany boczek i 3/4 natki pietruszki, podsmażyć przez kolejną 1/2 minuty
4. Patelnię zdjąć z ognia, dorzucić ugotowany makaron oraz połowę przygotowanej porcji sera, wszystko wymieszać i przyprawić świeżo mielonym pieprzem
5. Dodać roztrzepane jajko, tak żeby pokryło całość sosem (patelnia nie może być za gorąca żeby jajko sę nie ścieło)
6. Całość przełożyć do głębokiego talerza, posypać serem i przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: mięso, makaron
Spaghetti alla Carbonara , Anna S.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 150g makaronu spaghetti
  • 1 roztrzepane jajko (wcześniej sparzone wrzątkiem)
  • łyżka oliwy
  • 15dkg wędzonego boczku
  • łyżka natki pietruszki
  • 30g sera tartego typu parmezan/pecorino
  • ząbek czosnku
  • pieprz czarny Kotanyi
  • ewentualnie sól morska
KROKI:
1. Makaron nastawić i ugotować al dente, przełożyć do garnka, przykryć.
2. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany w cienke kostki boczek, podsmażać aż się zrumieni (ok 5min.)
3. Do boczku dorzucić drobno posiekany boczek i 3/4 natki pietruszki, podsmażyć przez kolejną 1/2 minuty
4. Patelnię zdjąć z ognia, dorzucić ugotowany makaron oraz połowę przygotowanej porcji sera, wszystko wymieszać i przyprawić świeżo mielonym pieprzem
5. Dodać roztrzepane jajko, tak żeby pokryło całość sosem (patelnia nie może być za gorąca żeby jajko sę nie ścieło)
6. Całość przełożyć do głębokiego talerza, posypać serem i przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: mięso, makaron
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU