POPISOWE DANIE

Świąteczna pieczeń z indyka ze śliwką, Małgorzata M.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 400 g mięsa z indyka
    400g mięsa wieprzowego
    100 g kajzerki namoczonej w mleku
    1 jajko
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    garść suszonych śliwek
    2 łyżeczki przyprawy do indyka Kotany
    1½ łyżeczki majeranku
    sól
  • pieprz – do smaku
KROKI:
Kajzerkę namoczyć w mleku. Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone.
Formę natłuścić, połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć suszone śliwki i przykryć resztą mięsa.
Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Świąteczna pieczeń z indyka ze śliwką, Małgorzata M.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 400 g mięsa z indyka
    400g mięsa wieprzowego
    100 g kajzerki namoczonej w mleku
    1 jajko
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    garść suszonych śliwek
    2 łyżeczki przyprawy do indyka Kotany
    1½ łyżeczki majeranku
    sól
  • pieprz – do smaku
KROKI:
Kajzerkę namoczyć w mleku. Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone.
Formę natłuścić, połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć suszone śliwki i przykryć resztą mięsa.
Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU