POPISOWE DANIE

Świąteczne, słodkie choineczki, Joanna M.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:

    600 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego cukru
  • 150 g masła
  • 150 g miodu
  • 2 jajka (wielkość L)
  • opakowanie przyprawy do piernika Kotányi
  • 4 łyżki przyprawy Karmel i Wanilia Kotányi
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa lukowa:

    4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi

KROKI:
Przygotowanie ciasta:
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać miód, jajka i chłodne masło, które wcześniej dobrze jest roztopić, żeby się lepiej połączyło z ciastem. Wszystko połączyć ręcznie lub mikserem. Po uzyskaniu jednolitej masy rozwałkować ciasto na około 5 mm. Następnie wykrawać różnej wielkości (w zależności od foremek) kwiatki bądź inne kształty.
Większe pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez około 8 do 10 minut, najmniejsze kształty - połowę krócej. Po ostygnięciu przełożyć lukrem.
Przygotowanie lukru:
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do piany cukier puder i nadal ubijać. Na koniec dać cukier z prawdziwą wanilią i olejek.
Przygotowanie choinek:
Zaczynając od największego pierniczka, przekładamy wszystkie po kolei lukrem. Lekko dociskamy kolejne pierniczki aby masa wyszła poza ciasteczka. Na szczycie dajemy również lukier i połowę najmniejszego pierniczka, prostopadle do choinki zatapiając w lukrze. Kiedy jeszcze lukier jest wilgotny obsypujemy choinki kolorowymi posypkami niczym bombkami. Teraz tylko należy poczekać aż wyschną, najlepiej w chłodnym miejscu!
Najlepiej smakują z grzanym winem z dodatkiem przyprawy do grzanego wina Kotányi :)
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Świąteczne, słodkie choineczki, Joanna M.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:

    600 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego cukru
  • 150 g masła
  • 150 g miodu
  • 2 jajka (wielkość L)
  • opakowanie przyprawy do piernika Kotányi
  • 4 łyżki przyprawy Karmel i Wanilia Kotányi
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa lukowa:

    4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi

KROKI:
Przygotowanie ciasta:
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać miód, jajka i chłodne masło, które wcześniej dobrze jest roztopić, żeby się lepiej połączyło z ciastem. Wszystko połączyć ręcznie lub mikserem. Po uzyskaniu jednolitej masy rozwałkować ciasto na około 5 mm. Następnie wykrawać różnej wielkości (w zależności od foremek) kwiatki bądź inne kształty.
Większe pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez około 8 do 10 minut, najmniejsze kształty - połowę krócej. Po ostygnięciu przełożyć lukrem.
Przygotowanie lukru:
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do piany cukier puder i nadal ubijać. Na koniec dać cukier z prawdziwą wanilią i olejek.
Przygotowanie choinek:
Zaczynając od największego pierniczka, przekładamy wszystkie po kolei lukrem. Lekko dociskamy kolejne pierniczki aby masa wyszła poza ciasteczka. Na szczycie dajemy również lukier i połowę najmniejszego pierniczka, prostopadle do choinki zatapiając w lukrze. Kiedy jeszcze lukier jest wilgotny obsypujemy choinki kolorowymi posypkami niczym bombkami. Teraz tylko należy poczekać aż wyschną, najlepiej w chłodnym miejscu!
Najlepiej smakują z grzanym winem z dodatkiem przyprawy do grzanego wina Kotányi :)
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU