POPISOWE DANIE

Świąteczny makowiec z lukrem mandarynkowym, Agnieszka A.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Ciasto: 750 g mąki
  • 350 g masła
  • 80 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
    Masa: 400 g mielonego maku
  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. płynnego miodu
  • 1 torebka cukru waniliowego Kotanyi
  • po 80 g krojonych orzechów i migdałów
  • po pół torebki krojonej skórki pomarańczowej i cytrynowej Kotanyi
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/3 łyżeczki soli
    1 szkl. cukru pudru
  • 1/2 mandaryn
KROKI:
Ciasto:
Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.
Masa makowa:
Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku.
Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy). Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba zostawić ok. 1 cm luzu). Włożyć do blaszek keksówek (lub upiec w formie do bagietek), nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Aby zapobiec w trakcie pieczenia "odchodzeniu" skórki, należy włożyć formę z ciastem do otwartego piekarnika nagrzanego do 50°C. Po upływie ok. pół godziny zamknąć drzwiczki piekarnika i zwiększyć jego temperaturę do 180°C. Piec przez ok. 45 min.
Po całkowitym wystudzeniu makowca polukrować: cukier puder wymieszać z sokiem z połowy mandarynki. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny makowiec z lukrem mandarynkowym, Agnieszka A.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Ciasto: 750 g mąki
  • 350 g masła
  • 80 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
    Masa: 400 g mielonego maku
  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. płynnego miodu
  • 1 torebka cukru waniliowego Kotanyi
  • po 80 g krojonych orzechów i migdałów
  • po pół torebki krojonej skórki pomarańczowej i cytrynowej Kotanyi
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 1/3 łyżeczki soli
    1 szkl. cukru pudru
  • 1/2 mandaryn
KROKI:
Ciasto:
Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.
Masa makowa:
Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku.
Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy). Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba zostawić ok. 1 cm luzu). Włożyć do blaszek keksówek (lub upiec w formie do bagietek), nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Aby zapobiec w trakcie pieczenia "odchodzeniu" skórki, należy włożyć formę z ciastem do otwartego piekarnika nagrzanego do 50°C. Po upływie ok. pół godziny zamknąć drzwiczki piekarnika i zwiększyć jego temperaturę do 180°C. Piec przez ok. 45 min.
Po całkowitym wystudzeniu makowca polukrować: cukier puder wymieszać z sokiem z połowy mandarynki. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU