POPISOWE DANIE

Świąteczny SuperFood – ekspresowa grzybowa z orzechami laskowymi, Malgorzata K.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • • 500 g grzybów (shitake i boczniaki)

  • • 20 g suszonych borowików

  • • 2 szalotki lub ½ cebuli

  • • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • • 3 łyżki masła

  • • 50 ml wytrawnego białego wina

  • • ok. 1 l bulionu

  • • sól i pieprz Cayenne do smaku

  • • ½ łyżeczki kolendry

  • • 1/3 łyżeczki kminku

  • • 1/3 szklanki orzechów laskowych.
KROKI:
1. Borowiki wypłukać pod bieżącą wodo, namoczyć w szklance letniej wody na 30 minut, po wymoczeniu zmiksować w malakserze na grobne kawałki.
Pozostałe grzyby oczyścić, pokroić w ćwiartki, 2 pokroić w paski i odłożyć do przybrania.

2. Kminek i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Szalotki posiekać, zeszklić na maśle. Do szalotek dać świeże grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, przyprawy, borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 20 minut.

3. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, podsmażyć razem z grzybami przeznaczonymi do przybrania.

4. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, rozlać do miseczek, na wierzchu wyłożyć porcje usmażonych grzybów i orzechów.

5. Zupę można podać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, kluseczki itp.), posypaną zieleniną lub kiełkami (np. pora).

Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny SuperFood – ekspresowa grzybowa z orzechami laskowymi, Malgorzata K.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • • 500 g grzybów (shitake i boczniaki)

  • • 20 g suszonych borowików

  • • 2 szalotki lub ½ cebuli

  • • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • • 3 łyżki masła

  • • 50 ml wytrawnego białego wina

  • • ok. 1 l bulionu

  • • sól i pieprz Cayenne do smaku

  • • ½ łyżeczki kolendry

  • • 1/3 łyżeczki kminku

  • • 1/3 szklanki orzechów laskowych.
KROKI:
1. Borowiki wypłukać pod bieżącą wodo, namoczyć w szklance letniej wody na 30 minut, po wymoczeniu zmiksować w malakserze na grobne kawałki.
Pozostałe grzyby oczyścić, pokroić w ćwiartki, 2 pokroić w paski i odłożyć do przybrania.

2. Kminek i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Szalotki posiekać, zeszklić na maśle. Do szalotek dać świeże grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, przyprawy, borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 20 minut.

3. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, podsmażyć razem z grzybami przeznaczonymi do przybrania.

4. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, rozlać do miseczek, na wierzchu wyłożyć porcje usmażonych grzybów i orzechów.

5. Zupę można podać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, kluseczki itp.), posypaną zieleniną lub kiełkami (np. pora).

Smacznego :)
 
GŁOSÓW: 5 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU