POPISOWE DANIE

ŚWIĄTECZNY "WIENIEC" Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM., Lucyna K.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Pyszna pieczeń otulona chrupiącym ciastem francuskim.W sam raz na świąteczny obiad z buraczkami lub z dowolną surówką.
    Doskonale smakuje też podana z czerwonym barszczem.
    ***************************
    ok. 70 dkg. mięsa mielonego
    1 op. ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżeczka ziół dalmatyńskich Kotanyi
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki tartej bułki
    30 dkg. pieczarek
    szczypta tymianku Kotanyi
    1 pęczek natki pietruszki
    1 żółtko do smarowania ciasta
    sól i pieprz 
KROKI:
Do mięsa wsypać tartą bułkę, zioła dalmatyńskie, posiekaną natkę pietruszki ( szczyptę zostawić do dekoracji), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać śmietanę, wbić jajko - wymieszać wszystko dokładnie. Przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulę.
Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pięścią zrobić dosyć głębokie zagłębienie w środku mięsnej kuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec ok. 10 min.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Wyciąć dwa rodzaje pasków: szersze i węższe.
Podpieczone mięso obłożyć paskami ciasta,tak aby powstał "koszyczek". Delikatniie zlepić.
Roztrzepać żółtko i posmarować nim ciasto.
Całość wstawić ponownie do piekarnika na ok. 35 - 40 min.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni ok. 2-3 min.
Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Ok. 10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Posypać zieloną pietruszką.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
ŚWIĄTECZNY "WIENIEC" Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM., Lucyna K.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • Pyszna pieczeń otulona chrupiącym ciastem francuskim.W sam raz na świąteczny obiad z buraczkami lub z dowolną surówką.
    Doskonale smakuje też podana z czerwonym barszczem.
    ***************************
    ok. 70 dkg. mięsa mielonego
    1 op. ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżeczka ziół dalmatyńskich Kotanyi
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki tartej bułki
    30 dkg. pieczarek
    szczypta tymianku Kotanyi
    1 pęczek natki pietruszki
    1 żółtko do smarowania ciasta
    sól i pieprz 
KROKI:
Do mięsa wsypać tartą bułkę, zioła dalmatyńskie, posiekaną natkę pietruszki ( szczyptę zostawić do dekoracji), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać śmietanę, wbić jajko - wymieszać wszystko dokładnie. Przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulę.
Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pięścią zrobić dosyć głębokie zagłębienie w środku mięsnej kuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec ok. 10 min.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Wyciąć dwa rodzaje pasków: szersze i węższe.
Podpieczone mięso obłożyć paskami ciasta,tak aby powstał "koszyczek". Delikatniie zlepić.
Roztrzepać żółtko i posmarować nim ciasto.
Całość wstawić ponownie do piekarnika na ok. 35 - 40 min.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni ok. 2-3 min.
Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Ok. 10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Posypać zieloną pietruszką.
Smacznego!
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU