POPISOWE DANIE

Sycąca zupa z czerwonej soczewicy, Małgorzata L.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:

  • ok. 3 l wody

  • 3 marchewki

  • natkę pietruszki

  • 1/4 selera

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 czerwoną paprykę

  • 4 średnie ziemniaki

  • puszkę krojonych pomidorów bez skórki

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
    listek laurowy
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 3 łyżki masła lub oleju
    sól
  • pieprz
  • cukier
KROKI:
W garnku roztapiamy masło lub rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, selera i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy kilka minut. Półmiękkie warzywa zalewamy 3 l wrzątku, dodajemy kolendrę,listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kolejne 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pysznie smakuje z kromką razowego chleba.
 
GŁOSÓW: 19 WYDRUKUJ PRZEPIS
Sycąca zupa z czerwonej soczewicy, Małgorzata L.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:

  • ok. 3 l wody

  • 3 marchewki

  • natkę pietruszki

  • 1/4 selera

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 czerwoną paprykę

  • 4 średnie ziemniaki

  • puszkę krojonych pomidorów bez skórki

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
    listek laurowy
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 3 łyżki masła lub oleju
    sól
  • pieprz
  • cukier
KROKI:
W garnku roztapiamy masło lub rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, selera i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy kilka minut. Półmiękkie warzywa zalewamy 3 l wrzątku, dodajemy kolendrę,listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kolejne 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pysznie smakuje z kromką razowego chleba.
 
GŁOSÓW: 19 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU