POPISOWE DANIE

Tarta z gruszkami i ricottą, Dagmara O.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:

  • 130 g cukru drobnego do wypieków

  • 2 żółtka

  • 150 g miękkiego masła

  • 3 łyżki mleka

  • szczypta soli

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Nadzienie:

  • 4 gruszki podobnej wielkości

  • 225 g serka ricotta

  • nasionka z 1/2 laski wanilii Kotanyi

  • 50 białej czekolady

  • 100 g śmietany 36%

  • 2 jajka

  • 120 g cukru
KROKI:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąki. Mniej więcej w połowie wyłączamy mikser i zagniatamy ciasto do końca ręcznie. Wyrobionym ciastem wygniatamy blaszkę do tarty o średnicy 31-35 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (zdj. poniżej) i wkładamy do lodówki na 15 minut - w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie.

2. Na cieście kładziemy folię aluminiową i obciążamy np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut.

3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy z cukrem i jajkami. Cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę.

4. Na spodzie tarty układamy gruszki, wokół nich wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
 
GŁOSÓW: 65 WYDRUKUJ PRZEPIS
Tarta z gruszkami i ricottą, Dagmara O.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Ciasto:

  • 130 g cukru drobnego do wypieków

  • 2 żółtka

  • 150 g miękkiego masła

  • 3 łyżki mleka

  • szczypta soli

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Nadzienie:

  • 4 gruszki podobnej wielkości

  • 225 g serka ricotta

  • nasionka z 1/2 laski wanilii Kotanyi

  • 50 białej czekolady

  • 100 g śmietany 36%

  • 2 jajka

  • 120 g cukru
KROKI:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąki. Mniej więcej w połowie wyłączamy mikser i zagniatamy ciasto do końca ręcznie. Wyrobionym ciastem wygniatamy blaszkę do tarty o średnicy 31-35 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (zdj. poniżej) i wkładamy do lodówki na 15 minut - w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie.

2. Na cieście kładziemy folię aluminiową i obciążamy np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut.

3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy z cukrem i jajkami. Cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę.

4. Na spodzie tarty układamy gruszki, wokół nich wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
 
GŁOSÓW: 65 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU