POPISOWE DANIE

Warzywne calzone, Joanna T.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • Na 6 sztuk :

    Ciasto:
    600g mąki pszennej
    1.5 szklanki mleka
    3 dkg drożdży
    2 łyżki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju

    Farsz:
    1 opakowanie warzyw włoskich
    30 dkg pieczarek
    1 pierś z kurczaka
    po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia
  • oregano
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
    sól
  • pieprz do smaku
    2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków
    3 kulki mozzarelli
    1 łyżka margaryny
KROKI:
1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny.
3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym.
6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli.
7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.
 
GŁOSÓW: 15 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: drób, warzywa
Warzywne calzone, Joanna T.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • Na 6 sztuk :

    Ciasto:
    600g mąki pszennej
    1.5 szklanki mleka
    3 dkg drożdży
    2 łyżki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju

    Farsz:
    1 opakowanie warzyw włoskich
    30 dkg pieczarek
    1 pierś z kurczaka
    po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia
  • oregano
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
    sól
  • pieprz do smaku
    2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków
    3 kulki mozzarelli
    1 łyżka margaryny
KROKI:
1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny.
3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym.
6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli.
7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.
 
GŁOSÓW: 15 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: drób, warzywa
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU