POPISOWE DANIE

Wieczorna Kraina Rozmaitości - mini pizze w stylu "misz-masz", Anula W.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki na ciasto:

    200 g mąki tortowej
    10 g drożdży
    10 g cukru
    15 g oliwy
    3 g soli
    100 ml ciepłej wody
    przyprawy (pieprz kolorowy
  • tymianek
  • estragon
  • "Zapiekanki" Kotanyi)

    Składniki na sos:

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki ciepłej wody
    1 łyżeczka sosu imbirowego (opcjonalnie)
    przyprawy

    Składniki na wierzch pizzy - co kto lubi czyli w mojej wersji:

    ser żółty i/lub mozzarella
    szynka
    oliwki
    suszone pomidory
    przyprawa Kotanyi "Zapiekanki"
KROKI:
Kolacja na ciepło? Ach, to wprost marzenie!
A z ciepłych dań jedno ja najbardziej cenię:
danie z pysznym ciastem, nieźle przyprawione
oraz pysznościami wszemi wypełnione,
z włoską proweniencją i z polskim pazurem
- pyszne i kochane tak jak mało które...

MINI-PIZZE W STYLU MISZ-MASZ
CZYLI WIECZORNA KRAINA ROZMAITOŚCI

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, sól i przyprawy. W niewielkim garnuszku mieszamy wodę, drożdże i cukier, aż do rozpuszczenia drożdży.
Mieszankę wlewamy do miski, wyrabiamy ręcznie ciasto, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Przygotowujemy sos, mieszając składniki.

Ciasto na pizzę wykładamy na blachę (dobrze jest użyć papieru do pieczenia), formujemy podłużne placki (co bywa trudne, gdyż ciasto jest dość sprężyste, ale jest warte wysiłku - można też oczywiście zrobić jedną pizzę w wersji maxi, ale ja wolę takie niewielkie, w sam raz na 1 porcję).

Odstawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Po tej krótkiej relaksacji smarujemy placki sosem pomidorowym, a następnie wykładamy szynkę, oliwki, pomidory i ser. Prószymy jeszcze przyprawą "Zapiekanki" Kotanyi - do smaku. :)

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-12 minut.

Podajemy zgłodniałym domownikom, uważając, by - rzucając się na te pyszności - nie odgryzali nam palców. ;)

Smacznego! :)
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Wieczorna Kraina Rozmaitości - mini pizze w stylu "misz-masz", Anula W.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • Składniki na ciasto:

    200 g mąki tortowej
    10 g drożdży
    10 g cukru
    15 g oliwy
    3 g soli
    100 ml ciepłej wody
    przyprawy (pieprz kolorowy
  • tymianek
  • estragon
  • "Zapiekanki" Kotanyi)

    Składniki na sos:

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki ciepłej wody
    1 łyżeczka sosu imbirowego (opcjonalnie)
    przyprawy

    Składniki na wierzch pizzy - co kto lubi czyli w mojej wersji:

    ser żółty i/lub mozzarella
    szynka
    oliwki
    suszone pomidory
    przyprawa Kotanyi "Zapiekanki"
KROKI:
Kolacja na ciepło? Ach, to wprost marzenie!
A z ciepłych dań jedno ja najbardziej cenię:
danie z pysznym ciastem, nieźle przyprawione
oraz pysznościami wszemi wypełnione,
z włoską proweniencją i z polskim pazurem
- pyszne i kochane tak jak mało które...

MINI-PIZZE W STYLU MISZ-MASZ
CZYLI WIECZORNA KRAINA ROZMAITOŚCI

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, sól i przyprawy. W niewielkim garnuszku mieszamy wodę, drożdże i cukier, aż do rozpuszczenia drożdży.
Mieszankę wlewamy do miski, wyrabiamy ręcznie ciasto, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Przygotowujemy sos, mieszając składniki.

Ciasto na pizzę wykładamy na blachę (dobrze jest użyć papieru do pieczenia), formujemy podłużne placki (co bywa trudne, gdyż ciasto jest dość sprężyste, ale jest warte wysiłku - można też oczywiście zrobić jedną pizzę w wersji maxi, ale ja wolę takie niewielkie, w sam raz na 1 porcję).

Odstawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Po tej krótkiej relaksacji smarujemy placki sosem pomidorowym, a następnie wykładamy szynkę, oliwki, pomidory i ser. Prószymy jeszcze przyprawą "Zapiekanki" Kotanyi - do smaku. :)

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-12 minut.

Podajemy zgłodniałym domownikom, uważając, by - rzucając się na te pyszności - nie odgryzali nam palców. ;)

Smacznego! :)
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU