POPISOWE DANIE

Wigilijny lecz dietetyczny łosoś norweski w papilotach z warzywami al dente i nutą imbiru , Kate B.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 filet łososia norweskiego
    2 garście jarmużu
    4 różyczki brokuła
    1 cebula
    2 łodygi selera naciowego
    2 cm imbiru
    1 cytryna
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz i sól morska Kotanyi
KROKI:
1. Filet z łososia myjemy i usuwamy skórę, a następnie oprószamy solidną szczyptą soli i pieprzu Kotanyi.
2. Cebulę i cytrynę kroimy w plastry, seler w niezbyt długie paski, imbir w paseczki lub kostkę.
3. Duży prostokąt papieru do pieczenia składamy na pół a następnie rozkładamy jak książkę.
4. Po prawej stronie tuż za linią zagięcia układamy kolejno: listki jarmużu, brokuła, kilka plastrów cebuli, paski selera, imbiru, plastry cytryny, a na to wszystko wykładamy łososia. Na wierzch układamy plasterki cytryny i pozostałe kawałki selera i cebuli, a na koniec całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
5. Papier zawijamy szczelnie zaginając jego brzegi aż powstanie półkole, po czym tak przygotowanego łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. na 10-15 minut.
Tak uparowana ryba jest delikatna, aromatyczna i bardzo smaczna, przekona nawet tych, którzy nie lubią łososia. Po otworzeniu takiej "paczuszki", wszystkie aromaty łączą się w cudowną całość. To danie jest nie tylko przepyszne lecz także zdrowe i jest fantastyczną odmianą od ciężkich, tłustych potraw świątecznych. Serdecznie polecam i gwarantuję, że po zrobieniu tego dania ten przepis na stałe zagości w Państwa kulinarnym repertuarze.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, na ciepło
Wigilijny lecz dietetyczny łosoś norweski w papilotach z warzywami al dente i nutą imbiru , Kate B.
KATEGORIA: Danie świąteczne
SKŁADNIKI:
  • 1 filet łososia norweskiego
    2 garście jarmużu
    4 różyczki brokuła
    1 cebula
    2 łodygi selera naciowego
    2 cm imbiru
    1 cytryna
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz i sól morska Kotanyi
KROKI:
1. Filet z łososia myjemy i usuwamy skórę, a następnie oprószamy solidną szczyptą soli i pieprzu Kotanyi.
2. Cebulę i cytrynę kroimy w plastry, seler w niezbyt długie paski, imbir w paseczki lub kostkę.
3. Duży prostokąt papieru do pieczenia składamy na pół a następnie rozkładamy jak książkę.
4. Po prawej stronie tuż za linią zagięcia układamy kolejno: listki jarmużu, brokuła, kilka plastrów cebuli, paski selera, imbiru, plastry cytryny, a na to wszystko wykładamy łososia. Na wierzch układamy plasterki cytryny i pozostałe kawałki selera i cebuli, a na koniec całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
5. Papier zawijamy szczelnie zaginając jego brzegi aż powstanie półkole, po czym tak przygotowanego łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. na 10-15 minut.
Tak uparowana ryba jest delikatna, aromatyczna i bardzo smaczna, przekona nawet tych, którzy nie lubią łososia. Po otworzeniu takiej "paczuszki", wszystkie aromaty łączą się w cudowną całość. To danie jest nie tylko przepyszne lecz także zdrowe i jest fantastyczną odmianą od ciężkich, tłustych potraw świątecznych. Serdecznie polecam i gwarantuję, że po zrobieniu tego dania ten przepis na stałe zagości w Państwa kulinarnym repertuarze.
 
GŁOSÓW: 2 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, na ciepło
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU