POPISOWE DANIE

Winne gruszki pikantne z domowymi lodami, Justyna K.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Gruszki - ilość wg potrzeb
  • butelka wytrawnego wina czerwonego
  • cynamon KOTSNYI
  • pieprz cayenne KOTANYI
  • skórka pomarańczowa KOTANYI
  • anyż
  • kilka goździków
  • 300 ml śmietany 30%
  • 400 ml mleka 3
  • 2%
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią KOTANYI
  • czekolada do kawy i deserów KOTANYI
KROKI:
Śmietanę i mleko wlać do rondla, wsypać cukier waniliowy. Dosypać cukier. Całość zagotować, przestudzić. Ubić na puch. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie masę zmiksować na wolnych obrotach, aby pozbyć się kryształków lodu.
Gruszki myjemy, obieramy i całe zalewamy winem. Do wina dodajemy kilka gwiazdek anyżu, goździki, wsypujemy cynamon, skórkę pomarańczową, i ok. 1 łyżki pieprzy cayenne. Całość gotujemy do miękkości gruszek, ok. 20 minut. Wyjmujemy gruszki, odlewamy część wina bez przypraw (resztę przechowajmy w lodówce i wykorzystajmy do innej potrawy), gotujemy kolejne 20 minut do zgęstnienia. Syrop powinien mieć słodko-ostry smak. Ciepłe gruszki podajemy na talerzu polane syropem z kulkami lodów oprószonymi posypką czekoladową. Smacznego
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
Winne gruszki pikantne z domowymi lodami, Justyna K.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Gruszki - ilość wg potrzeb
  • butelka wytrawnego wina czerwonego
  • cynamon KOTSNYI
  • pieprz cayenne KOTANYI
  • skórka pomarańczowa KOTANYI
  • anyż
  • kilka goździków
  • 300 ml śmietany 30%
  • 400 ml mleka 3
  • 2%
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią KOTANYI
  • czekolada do kawy i deserów KOTANYI
KROKI:
Śmietanę i mleko wlać do rondla, wsypać cukier waniliowy. Dosypać cukier. Całość zagotować, przestudzić. Ubić na puch. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie masę zmiksować na wolnych obrotach, aby pozbyć się kryształków lodu.
Gruszki myjemy, obieramy i całe zalewamy winem. Do wina dodajemy kilka gwiazdek anyżu, goździki, wsypujemy cynamon, skórkę pomarańczową, i ok. 1 łyżki pieprzy cayenne. Całość gotujemy do miękkości gruszek, ok. 20 minut. Wyjmujemy gruszki, odlewamy część wina bez przypraw (resztę przechowajmy w lodówce i wykorzystajmy do innej potrawy), gotujemy kolejne 20 minut do zgęstnienia. Syrop powinien mieć słodko-ostry smak. Ciepłe gruszki podajemy na talerzu polane syropem z kulkami lodów oprószonymi posypką czekoladową. Smacznego
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU