POPISOWE DANIE

Zapiekane brzoskwinie pod puchatą pierzynką., Julia T.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Składniki:

    200g brzoskwiń odsączonych z zalewy

    1
  • 5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

    1 duże jajo

    szczypta soli

    odrobina imbiru

    1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie)

    2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka całych migdałów (lub płatków)

    1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego)

    cukier puder do posypania wierzchu

    masło do wysmarowania formy
KROKI:
Połówki brzoskwiń odsączamy z zalewy. Dno żaroodpornej formy wysmarowujemy masłem. Układamy na niej brzoskinie tak, aby przylegały do siebie, posypujemy je połową startej skórki z pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko łączymy z cukrem,drugą połową startej skórki z pomarańczy, aromatem amaretto i suszonym imbirem. Wszystkie składniki mieszamy energicznie trzepaczką aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy.



Do białka dodajemy szczyptę soli. Za pomocą miksera, na jego najwyższych obrotach ubijamy bardzo sztywną pianę. Do otrzymanej piany powoli i stopniowo dodajemy masę z żółtek i całość bardzo delikatnie mieszamy. Połączoną masę wylewamy na połówki brzoskwiń. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i migdałami. Deser zapiekamy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika od 10 do 15 minut - aż do widocznego zarumienienia "pierzynki". Serwujemy na ciepło lub na zimno. (Przepis i zdjęcia są autorskie i pochodzą z bloga symfonia smaków - www.symfonia-smakow.blogspot.com , podpisuję się pod tym swoim imieniem i nazwiskiem)
 
GŁOSÓW: 7 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zapiekane brzoskwinie pod puchatą pierzynką., Julia T.
KATEGORIA: Desery
SKŁADNIKI:
  • Składniki:

    200g brzoskwiń odsączonych z zalewy

    1
  • 5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

    1 duże jajo

    szczypta soli

    odrobina imbiru

    1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie)

    2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka całych migdałów (lub płatków)

    1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego)

    cukier puder do posypania wierzchu

    masło do wysmarowania formy
KROKI:
Połówki brzoskwiń odsączamy z zalewy. Dno żaroodpornej formy wysmarowujemy masłem. Układamy na niej brzoskinie tak, aby przylegały do siebie, posypujemy je połową startej skórki z pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko łączymy z cukrem,drugą połową startej skórki z pomarańczy, aromatem amaretto i suszonym imbirem. Wszystkie składniki mieszamy energicznie trzepaczką aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy.



Do białka dodajemy szczyptę soli. Za pomocą miksera, na jego najwyższych obrotach ubijamy bardzo sztywną pianę. Do otrzymanej piany powoli i stopniowo dodajemy masę z żółtek i całość bardzo delikatnie mieszamy. Połączoną masę wylewamy na połówki brzoskwiń. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i migdałami. Deser zapiekamy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika od 10 do 15 minut - aż do widocznego zarumienienia "pierzynki". Serwujemy na ciepło lub na zimno. (Przepis i zdjęcia są autorskie i pochodzą z bloga symfonia smaków - www.symfonia-smakow.blogspot.com , podpisuję się pod tym swoim imieniem i nazwiskiem)
 
GŁOSÓW: 7 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU