POPISOWE DANIE

Zapiekanka mięsno-warzywna z sosem serowo-śmietanowym, Agnieszka H.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule czerowne
  • 1 duży por
  • przyprawy: sól
  • pieprz
  • czerwona wędzona papryka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła





    1/2 papryczki chilli





    na sos: 200 g sera żółtego
  • 300 ml śmietany 12%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
KROKI:
1. Poobierać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki na średnio twardo, odsączyć i pokroić w plastry.
2. Cebulę czerwonę pokroić drobno i udusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (2 łyżki).
3. Do cebuli przełożyć mięso mielone i chwilę smażyć, dodając łyżkę czerwonej papryki wędzonej.
4. Pora pokroić w krążki i spażyć wrzątkiem.
5. Przygotować sos: ser zetrzeć na drobnej tarce, dodać śmietanę i jajka, zmiażdżony czosnek, wymieszać.
6. Formę do zapiekania wysmarować masłem, układać warstwami:ziemniaki, mięso, por, ziemniaki, mięso, por. Polać wierzch sosem.
Posypać przyprawami: tymianek, rozmarryn, pieprz, pokrojona chilli.
Zapiekać w temp. 200 stopni około 40 min.
Podawać na gorąco ,krojąc w kwadraty,.Smacznego
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka mięsno-warzywna z sosem serowo-śmietanowym, Agnieszka H.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule czerowne
  • 1 duży por
  • przyprawy: sól
  • pieprz
  • czerwona wędzona papryka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła





    1/2 papryczki chilli





    na sos: 200 g sera żółtego
  • 300 ml śmietany 12%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
KROKI:
1. Poobierać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki na średnio twardo, odsączyć i pokroić w plastry.
2. Cebulę czerwonę pokroić drobno i udusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (2 łyżki).
3. Do cebuli przełożyć mięso mielone i chwilę smażyć, dodając łyżkę czerwonej papryki wędzonej.
4. Pora pokroić w krążki i spażyć wrzątkiem.
5. Przygotować sos: ser zetrzeć na drobnej tarce, dodać śmietanę i jajka, zmiażdżony czosnek, wymieszać.
6. Formę do zapiekania wysmarować masłem, układać warstwami:ziemniaki, mięso, por, ziemniaki, mięso, por. Polać wierzch sosem.
Posypać przyprawami: tymianek, rozmarryn, pieprz, pokrojona chilli.
Zapiekać w temp. 200 stopni około 40 min.
Podawać na gorąco ,krojąc w kwadraty,.Smacznego
 
GŁOSÓW: 4 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU