POPISOWE DANIE

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, MARCHWIĄ I BROKUŁAMI, Ewelina P.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • ¾ kg fileta z kurczaka
    1 duży brokuł
    3 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    200g ryżu
    400g żółtego sera
    1 łyżeczka kurkumy
    100 ml bulionu drobiowego
    zioła: oregano
  • pietruszka zielona
  • rozmaryn
  • tymianek
    sól
  • pieprz
    masło do wysmarowania naczynia
KROKI:
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem, oregano , pietruszką zieloną, rozmarynem, tymiankiem, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce najlepiej do lodówki . Następnie po upływie tego czasu usmażyć na rozgrzanej patelni około 10 minut.
2. Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 4 minuty.
3. Ryż ugotować w osolonej wodzie pół miękko.
4. Żółty ser zetrzeć na tarce.
5. Na patelni z oliwą podsmażyć czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dusić około 10 minut, dodać 100ml bulionu drobiowego oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Gotowe warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać 1 łyżeczkę kurkumy dokładnie wymieszać.
7. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem.
8. Na dnie naczynia ułożyć marchew z ryżem, posypać żółtym serem, następnie wyłożyć kurczaka, posypać żółty serem. Na końcu ułożyć różyczki brokuły i posypać resztą startego sera.
9. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 15 minut.
10. Smacznego  :)
 
GŁOSÓW: 19 WYDRUKUJ PRZEPIS
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, MARCHWIĄ I BROKUŁAMI, Ewelina P.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • ¾ kg fileta z kurczaka
    1 duży brokuł
    3 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    200g ryżu
    400g żółtego sera
    1 łyżeczka kurkumy
    100 ml bulionu drobiowego
    zioła: oregano
  • pietruszka zielona
  • rozmaryn
  • tymianek
    sól
  • pieprz
    masło do wysmarowania naczynia
KROKI:
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem, oregano , pietruszką zieloną, rozmarynem, tymiankiem, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce najlepiej do lodówki . Następnie po upływie tego czasu usmażyć na rozgrzanej patelni około 10 minut.
2. Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 4 minuty.
3. Ryż ugotować w osolonej wodzie pół miękko.
4. Żółty ser zetrzeć na tarce.
5. Na patelni z oliwą podsmażyć czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dusić około 10 minut, dodać 100ml bulionu drobiowego oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Gotowe warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać 1 łyżeczkę kurkumy dokładnie wymieszać.
7. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem.
8. Na dnie naczynia ułożyć marchew z ryżem, posypać żółtym serem, następnie wyłożyć kurczaka, posypać żółty serem. Na końcu ułożyć różyczki brokuły i posypać resztą startego sera.
9. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 15 minut.
10. Smacznego  :)
 
GŁOSÓW: 19 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU