POPISOWE DANIE

Zapiekanki z selerem naciowym, Agnieszka H.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • seler naciowy
    2 plastry karczku pieczonego
    2 cebule czerwone
    2 ząbki czosnku
    200 g sera żółtego
    100 g ryżu brązowego
    6 pomidorków
    łyżka masła
    oliwa z oliwek
    4 łyżki łuskanych pestek dyni
    przyprawy Kotanyi: pieprz czarny
  • papryka wędzona
  • zioła toskańskie
  • gałka muszkatołowa cała
KROKI:
1. Ryż ugotować i odcedzić.
2. Seler naciowy i cebulę oraz czosnek pokroić w plasterki i dusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Dodać do warzyw pokrojony karczek i ryż, przyprawić papryką wędzoną i wymieszać, dodając oliwę z oliwek.
4. Ser żółty zetrzeć na tarce, a pomidorki pokroić.
5. Foremki do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę warzyw z ryżem i karczkiem, posypać serem wymieszanym ze startą gałką muszkatołową, pomidorki
powkładać w ser, przyprawić ziołami toskańskimi.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
7. Przed podaniem posypać każdą porcję podprażonymi pestkami dyni
Smacznego
 
GŁOSÓW: 8 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: mięso, pieczone
Zapiekanki z selerem naciowym, Agnieszka H.
KATEGORIA: Kolacja na ciepło
SKŁADNIKI:
  • seler naciowy
    2 plastry karczku pieczonego
    2 cebule czerwone
    2 ząbki czosnku
    200 g sera żółtego
    100 g ryżu brązowego
    6 pomidorków
    łyżka masła
    oliwa z oliwek
    4 łyżki łuskanych pestek dyni
    przyprawy Kotanyi: pieprz czarny
  • papryka wędzona
  • zioła toskańskie
  • gałka muszkatołowa cała
KROKI:
1. Ryż ugotować i odcedzić.
2. Seler naciowy i cebulę oraz czosnek pokroić w plasterki i dusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Dodać do warzyw pokrojony karczek i ryż, przyprawić papryką wędzoną i wymieszać, dodając oliwę z oliwek.
4. Ser żółty zetrzeć na tarce, a pomidorki pokroić.
5. Foremki do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę warzyw z ryżem i karczkiem, posypać serem wymieszanym ze startą gałką muszkatołową, pomidorki
powkładać w ser, przyprawić ziołami toskańskimi.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
7. Przed podaniem posypać każdą porcję podprażonymi pestkami dyni
Smacznego
 
GŁOSÓW: 8 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: mięso, pieczone
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU