POPISOWE DANIE

Żeberka w piwie, Monika P.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 1 kilogram mięsnych żeberek
    marynata:
    ½ litra piwa
    ⅓ szklanki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka majeranku
    ½ łyżki soli
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    ½ łyżeczki kminku
    ½ łyżeczki płatków chilli
    ½ gałązki rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    ½ cebuli
KROKI:
1. Kminek, kolorowym pieprz i czosnek ucieram w moździerzu z odrobiną soli, cebulę kroję w cienkie plasterki. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
2. Żeberka myję, osuszam i kroję na mniejsze części. Mięso umieszczam w szklanym naczyniu lub w woreczku zalewam marynatą i odstawiam na noc do lodówki.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam trochę marynaty, układam mięso i piekę 60 minut bez przykrycia co jakiś czas przekładając mięso i podjewając marynatą marynatą.
4. Przykrywam mięso folią i piekę kolejne 45-50 minut, na koniec odkrywam i dopiekam jeszcze przez chwilę.
5. Podaję z sałatką z pieczonych warzyw.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Żeberka w piwie, Monika P.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 1 kilogram mięsnych żeberek
    marynata:
    ½ litra piwa
    ⅓ szklanki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka majeranku
    ½ łyżki soli
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    ½ łyżeczki kminku
    ½ łyżeczki płatków chilli
    ½ gałązki rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    ½ cebuli
KROKI:
1. Kminek, kolorowym pieprz i czosnek ucieram w moździerzu z odrobiną soli, cebulę kroję w cienkie plasterki. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
2. Żeberka myję, osuszam i kroję na mniejsze części. Mięso umieszczam w szklanym naczyniu lub w woreczku zalewam marynatą i odstawiam na noc do lodówki.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam trochę marynaty, układam mięso i piekę 60 minut bez przykrycia co jakiś czas przekładając mięso i podjewając marynatą marynatą.
4. Przykrywam mięso folią i piekę kolejne 45-50 minut, na koniec odkrywam i dopiekam jeszcze przez chwilę.
5. Podaję z sałatką z pieczonych warzyw.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU