POPISOWE DANIE

Zimowa zupa NIC z przytupem, Bernadetta G.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 1 litr mleka

  • 4 jajka ekologiczne

  • cukier waniliowy

  • 3/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki lubczyku ogrodowego Kotanyi

  • 1/2 łyżeczki kurkumy Kotanyi

  • 1/4 łyżeczki curry Kotanyi

  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kotanyi
KROKI:
Jajka dokładnie myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru i miskujemy do momentu uzyskania sztywnej piany. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru. Mleko gotujemy na niewielkim ogniu z cukrem waniliowym. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolną formę na gotujące się mleko. Po dwóch minutach pianki obracamy na drugą stronę i gotujemy kolejne 2 minuty. Gotowe śnieżynki przekładamy na talerze. Utarte żółtka wlewamy do mleka, przyprawiamy kurkumą, papryką, curry i gotujemy do momentu zgęstnienia. Śnieżną zupę wylewamy na talerze z piankami. Lubczyk ucieramy w dłoniach i posypujemy danie.
Ponadczasowa zupa NIC jest daniem uwielbianym przez dzieci i dorosłych. Szybka, tania, rozgrzewająca, sycąca i smakowita. W wersji słodko-pikantnej smakuje po prostu wybornie! Jedyna w swoim rodzaju, niepowtarzalna, najsmaczniejsza!!!Cud!!!
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zimowa zupa NIC z przytupem, Bernadetta G.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 1 litr mleka

  • 4 jajka ekologiczne

  • cukier waniliowy

  • 3/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki lubczyku ogrodowego Kotanyi

  • 1/2 łyżeczki kurkumy Kotanyi

  • 1/4 łyżeczki curry Kotanyi

  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kotanyi
KROKI:
Jajka dokładnie myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru i miskujemy do momentu uzyskania sztywnej piany. W drugim naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru. Mleko gotujemy na niewielkim ogniu z cukrem waniliowym. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolną formę na gotujące się mleko. Po dwóch minutach pianki obracamy na drugą stronę i gotujemy kolejne 2 minuty. Gotowe śnieżynki przekładamy na talerze. Utarte żółtka wlewamy do mleka, przyprawiamy kurkumą, papryką, curry i gotujemy do momentu zgęstnienia. Śnieżną zupę wylewamy na talerze z piankami. Lubczyk ucieramy w dłoniach i posypujemy danie.
Ponadczasowa zupa NIC jest daniem uwielbianym przez dzieci i dorosłych. Szybka, tania, rozgrzewająca, sycąca i smakowita. W wersji słodko-pikantnej smakuje po prostu wybornie! Jedyna w swoim rodzaju, niepowtarzalna, najsmaczniejsza!!!Cud!!!
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU