POPISOWE DANIE

Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki, Monika L.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • po ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • lubczyku
  • bazylii
  • szczypta papryki ostrej mielonej i szczypta chili – mix
  • 1 łyżeczka kopru otartego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej Kotanyi
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 150 g marchwi w kostce
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 małe białe cebule
  • 100 g cukinii
  • 10 pomidorków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • łżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka masła
  • sól himalajska do smaku
  • listki świeżej bazyli.
KROKI:
Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię średnią w kostkę.
Warzywa mieszamy z pozostała oliwą i posypujemy solą.

Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso.
Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg.
W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki.

Puree z marchewki:
W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem.

Warzywa posypujemy koperkiem, dodajemy do nich listki bazylii i podajemy z podudziem z kurczaka i puree z marchewki.
Smacznego
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki, Monika L.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • po ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • lubczyku
  • bazylii
  • szczypta papryki ostrej mielonej i szczypta chili – mix
  • 1 łyżeczka kopru otartego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej Kotanyi
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 150 g marchwi w kostce
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 małe białe cebule
  • 100 g cukinii
  • 10 pomidorków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • łżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka masła
  • sól himalajska do smaku
  • listki świeżej bazyli.
KROKI:
Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię średnią w kostkę.
Warzywa mieszamy z pozostała oliwą i posypujemy solą.

Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso.
Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg.
W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki.

Puree z marchewki:
W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem.

Warzywa posypujemy koperkiem, dodajemy do nich listki bazylii i podajemy z podudziem z kurczaka i puree z marchewki.
Smacznego
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU