POPISOWE DANIE

Zupa Faki - wspomnienie wakacji, Dominika Ż.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka soczewicy
  • oliwa dobrej jakości
  • pomidory (świeże lub z puszki - pelati)
  • feta - grecki ser
  • łyżeczka koperku firmy Kotanyi
  • łyżeczka białego pieprzu firmy Kotanyi
  • 0
  • 5 litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki cukru
KROKI:
Krok 1.
1 cebulę grubo krojoną oraz 5 całych ząbków czosnku podsmażam na patelni, odrobinkę je przypalając.

Krok 2.
Tak podsmażone składniki oraz drobno pokrojoną marchew, łyżeczkę koperku i łyżeczkę pieprzu wrzucam do miksera/blendera a następnie miksuję. Potem dorzucam do tego puszkę lub dwie pomidorów pelati. Dolewam też 50 ml oliwy i znów miksuję.

Krok 3.
Całość przelewam do gotującego się bulionu warzywnego i gotuję aż wszystko zgęstnieje (jakieś 15 minut). 5 minut przed końcem dodaję puszkę soczewicy. Doprawiam odrobiną soli 2 łyżeczkami cukru.
Do gara można też dorzucić kilka kaparów, oliwek lub dużo szpinaku. Każda opcja będzie pyszna.
Podawać koniecznie!!! z kawałkami fety i polane oliwą.
Smacznego
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zupa Faki - wspomnienie wakacji, Dominika Ż.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka soczewicy
  • oliwa dobrej jakości
  • pomidory (świeże lub z puszki - pelati)
  • feta - grecki ser
  • łyżeczka koperku firmy Kotanyi
  • łyżeczka białego pieprzu firmy Kotanyi
  • 0
  • 5 litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki cukru
KROKI:
Krok 1.
1 cebulę grubo krojoną oraz 5 całych ząbków czosnku podsmażam na patelni, odrobinkę je przypalając.

Krok 2.
Tak podsmażone składniki oraz drobno pokrojoną marchew, łyżeczkę koperku i łyżeczkę pieprzu wrzucam do miksera/blendera a następnie miksuję. Potem dorzucam do tego puszkę lub dwie pomidorów pelati. Dolewam też 50 ml oliwy i znów miksuję.

Krok 3.
Całość przelewam do gotującego się bulionu warzywnego i gotuję aż wszystko zgęstnieje (jakieś 15 minut). 5 minut przed końcem dodaję puszkę soczewicy. Doprawiam odrobiną soli 2 łyżeczkami cukru.
Do gara można też dorzucić kilka kaparów, oliwek lub dużo szpinaku. Każda opcja będzie pyszna.
Podawać koniecznie!!! z kawałkami fety i polane oliwą.
Smacznego
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU