Zupa Faki - wspomnienie wakacji

KATEGORIA:Zupy

Składniki

  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka soczewicy
  • oliwa dobrej jakości
  • pomidory (świeże lub z puszki - pelati)
  • feta - grecki ser
  • łyżeczka koperku firmy Kotanyi
  • łyżeczka białego pieprzu firmy Kotanyi
  • 0
  • 5 litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki cukru

Kroki:

Krok 1. 1 cebulę grubo krojoną oraz 5 całych ząbków czosnku podsmażam na patelni, odrobinkę je przypalając. Krok 2. Tak podsmażone składniki oraz drobno pokrojoną marchew, łyżeczkę koperku i łyżeczkę pieprzu wrzucam do miksera/blendera a następnie miksuję. Potem dorzucam do tego puszkę lub dwie pomidorów pelati. Dolewam też 50 ml oliwy i znów miksuję. Krok 3. Całość przelewam do gotującego się bulionu warzywnego i gotuję aż wszystko zgęstnieje (jakieś 15 minut). 5 minut przed końcem dodaję puszkę soczewicy. Doprawiam odrobiną soli 2 łyżeczkami cukru. Do gara można też dorzucić kilka kaparów, oliwek lub dużo szpinaku. Każda opcja będzie pyszna. Podawać koniecznie!!! z kawałkami fety i polane oliwą. Smacznego