POPISOWE DANIE

ZUPA KLOPSOWA, Lucyna K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 50 dkg. mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • 1 ząbek czosnku

  • 300 ml. kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki mąki

  • 2 listki laurowe

  • 3- 4 ziarenka ang. ziela

  • szczypta pieprzu mielonego

  • 2 kostki bulonu warzywnego

  • sól do smaku

  • parę ziaren kolorowego pieprzu Kotanyi

  • parę gałązek koperku

  • 1 łyżka octu ( lub sok z cytryny) 
KROKI:
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę i ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części.
Zalać ok. 1.5 litra wody, posolić i gotować ok.10 min.
Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z warzyw. Gotować ok.5 min.
Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować , a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.
Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny ( jeśli sok, to 2 łyżki).
Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami ( jeśli z ziemniaki to dodajemy je do gotowania w tym samym czasie co warzywa).
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
ZUPA KLOPSOWA, Lucyna K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 50 dkg. mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • 1 ząbek czosnku

  • 300 ml. kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki mąki

  • 2 listki laurowe

  • 3- 4 ziarenka ang. ziela

  • szczypta pieprzu mielonego

  • 2 kostki bulonu warzywnego

  • sól do smaku

  • parę ziaren kolorowego pieprzu Kotanyi

  • parę gałązek koperku

  • 1 łyżka octu ( lub sok z cytryny) 
KROKI:
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę i ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części.
Zalać ok. 1.5 litra wody, posolić i gotować ok.10 min.
Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z warzyw. Gotować ok.5 min.
Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować , a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.
Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny ( jeśli sok, to 2 łyżki).
Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami ( jeśli z ziemniaki to dodajemy je do gotowania w tym samym czasie co warzywa).
 
GŁOSÓW: 3 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU