POPISOWE DANIE

zupa krem dynia, Bozena K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • dynia 1
  • 5 kg
    mleko 200 ml
    bulion warzywny 200 ml
    śmietanka kremówka 200 ml
    czosnek 4 ząbki
    gałka muszkatołowa szczypta
    natka do dekoracji
    łuskane pestki dyni 4 garstki
    Sól morska
  • pieprz biały
KROKI:
Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
zupa krem dynia, Bozena K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • dynia 1
  • 5 kg
    mleko 200 ml
    bulion warzywny 200 ml
    śmietanka kremówka 200 ml
    czosnek 4 ząbki
    gałka muszkatołowa szczypta
    natka do dekoracji
    łuskane pestki dyni 4 garstki
    Sól morska
  • pieprz biały
KROKI:
Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU