POPISOWE DANIE

Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego z dodatkiem imbiru, Edyta K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg

  • 1 marchewka

  • kawałeczek selera
  • pietruszki

  • 1 mała cebulka

  • kawałek imbiru(ok. 2 cm korzenia)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki curry

  • 1 łyżka masła

  • Pół szklanki mleka kokosowego

  • 2-3 łyżki jogurtu gęstego

  • sól
  • papryka
  • pieprz Kotanyi kolorowy

  • rosół lub bulion około 1 litra

  • 3 łyżki prażonej dyni

  • Groszek ptysiowy lub grzanki
KROKI:
Dynię kroję na pół, usuwam pestki i kroję na czwórki lub ósemki. Resztę warzyw również obieram i kroję na kawałki. W garnku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony cieniutko imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek ,cebulkę pokrojoną w kostkę i po minucie dodaję dynię i resztę warzyw. Po lekkim podduszeniu zalewam wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i duszę jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie doprawiam solą, pieprzem i curry. Następnie wszystko Blenderem miksuję na gładką konsystencje. Gdy zupa jest gotowa dodaję gęsty jogurt i bez gotowania całość mieszam. Można też wlać zupę do miseczki i dopiero wtedy dodać jogurt tworząc kleks lub mazaje. Zupa krem doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni, groszkiem lub grzankami.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego z dodatkiem imbiru, Edyta K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg

  • 1 marchewka

  • kawałeczek selera
  • pietruszki

  • 1 mała cebulka

  • kawałek imbiru(ok. 2 cm korzenia)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki curry

  • 1 łyżka masła

  • Pół szklanki mleka kokosowego

  • 2-3 łyżki jogurtu gęstego

  • sól
  • papryka
  • pieprz Kotanyi kolorowy

  • rosół lub bulion około 1 litra

  • 3 łyżki prażonej dyni

  • Groszek ptysiowy lub grzanki
KROKI:
Dynię kroję na pół, usuwam pestki i kroję na czwórki lub ósemki. Resztę warzyw również obieram i kroję na kawałki. W garnku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony cieniutko imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek ,cebulkę pokrojoną w kostkę i po minucie dodaję dynię i resztę warzyw. Po lekkim podduszeniu zalewam wszystko bulionem i mlekiem kokosowym i duszę jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie doprawiam solą, pieprzem i curry. Następnie wszystko Blenderem miksuję na gładką konsystencje. Gdy zupa jest gotowa dodaję gęsty jogurt i bez gotowania całość mieszam. Można też wlać zupę do miseczki i dopiero wtedy dodać jogurt tworząc kleks lub mazaje. Zupa krem doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni, groszkiem lub grzankami.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU