POPISOWE DANIE

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, wanilią i kalafiorowym popcornem, Ania P.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 2 mniejsze główki kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 l domowego bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii Kotanyi
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
KROKI:
1. W rondlu podgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy chwilę, nie rumienimy
2. Z kalafiora odcinamy kłąb, dzielimy na różyczki, odkładamy kilka mniejszych
3. Różyczki kalafiora wrzucamy do rondla z cebulą i czosnkiem, lekko podsmażamy, zalewamy całość gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości, ok 15 min
4. Następnie miksujemy zupę na krem, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy rdzeń i wyłuskane nożem ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy lecz nie zagotowujemy, na koniec wsypujemy starty parmezan, mieszamy, usuwamy rdzeń wanilii
5. Kalafiorowy popcorn - podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy odłożone różyczki kalafiora, czekamy aż ładnie się zrumienią, ok 1 min, przekładamy na ręcznik papierowy
6. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z kalafiorowym popcornem i odrobiną oliwy z oliwek
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, wanilią i kalafiorowym popcornem, Ania P.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 2 mniejsze główki kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 l domowego bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii Kotanyi
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
KROKI:
1. W rondlu podgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy chwilę, nie rumienimy
2. Z kalafiora odcinamy kłąb, dzielimy na różyczki, odkładamy kilka mniejszych
3. Różyczki kalafiora wrzucamy do rondla z cebulą i czosnkiem, lekko podsmażamy, zalewamy całość gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości, ok 15 min
4. Następnie miksujemy zupę na krem, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy rdzeń i wyłuskane nożem ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy lecz nie zagotowujemy, na koniec wsypujemy starty parmezan, mieszamy, usuwamy rdzeń wanilii
5. Kalafiorowy popcorn - podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy odłożone różyczki kalafiora, czekamy aż ładnie się zrumienią, ok 1 min, przekładamy na ręcznik papierowy
6. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z kalafiorowym popcornem i odrobiną oliwy z oliwek
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU