POPISOWE DANIE

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki z serowymi serduszkami, Piotr K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 2 czerwone papryki

  • Mała czerwona papryczka ostra

  • 5 pomidorów (odmiana paprykowa) lub puszka pomidorow

  • Cebula

  • Ząbek czosnku

  • litr bulionu warzywno-drobiowego

  • Włoszczyzna

  • Koncentrat pomidorowy

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • Papryka słodka i ostra w proszku

  • Ziele angielskie Kotanyi

  • Liście laurowe Kotanyi

  • Łyżka suszonego lubczyku Kotanyi

  • Oliwa z oliwek rozmarynowa (w ostateczności zwykła)

  • Sól
  • ser zółty około 3 plasterki
KROKI:
W przepisie możemy wykorzystać pomidory świeże wtetdy pieczemy je z papryką lub pomidory z puszki ,zupa będzie smaczna ale nie tak aromatyczna.Papryki (normalne i ostrą) oraz cebulę przekrawamy na pół. Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne, z cebuli usuwamy suche końcówki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i również kroimy na pół. Wszystkie połówki, razem z czosnkiem (w łupinie) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną rozmarynem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wszystko pieczemy ok. 20-25 minut.
3) Po upieczeniu warzywa zdejmujemy z blachy. Z papryk zdejmujemy skórę, czosnek wyciskamy z łupiny. Resztę warzyw wrzucamy do blendera. Dodajemy do środka również jedną ugotowaną marchewkę z wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki papryki ostrej w proszku, a także sporą ilość soli. Wszystko należy zblendować na gładką masę, po czym wmieszać do bulionu wcześniej przygotowanego. i jeszcze wszystko razem zagotowac mieszając ciągle przez około 5 minut. Ewentualnie doprawić do smaku.Z sera żółtego wycinamy serduszka i układamy na gorącą zupę,pysznie się rozplywaą .Można opcjonalnie podawac z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Smacznego
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki z serowymi serduszkami, Piotr K.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 2 czerwone papryki

  • Mała czerwona papryczka ostra

  • 5 pomidorów (odmiana paprykowa) lub puszka pomidorow

  • Cebula

  • Ząbek czosnku

  • litr bulionu warzywno-drobiowego

  • Włoszczyzna

  • Koncentrat pomidorowy

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • Papryka słodka i ostra w proszku

  • Ziele angielskie Kotanyi

  • Liście laurowe Kotanyi

  • Łyżka suszonego lubczyku Kotanyi

  • Oliwa z oliwek rozmarynowa (w ostateczności zwykła)

  • Sól
  • ser zółty około 3 plasterki
KROKI:
W przepisie możemy wykorzystać pomidory świeże wtetdy pieczemy je z papryką lub pomidory z puszki ,zupa będzie smaczna ale nie tak aromatyczna.Papryki (normalne i ostrą) oraz cebulę przekrawamy na pół. Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne, z cebuli usuwamy suche końcówki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i również kroimy na pół. Wszystkie połówki, razem z czosnkiem (w łupinie) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną rozmarynem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wszystko pieczemy ok. 20-25 minut.
3) Po upieczeniu warzywa zdejmujemy z blachy. Z papryk zdejmujemy skórę, czosnek wyciskamy z łupiny. Resztę warzyw wrzucamy do blendera. Dodajemy do środka również jedną ugotowaną marchewkę z wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki papryki ostrej w proszku, a także sporą ilość soli. Wszystko należy zblendować na gładką masę, po czym wmieszać do bulionu wcześniej przygotowanego. i jeszcze wszystko razem zagotowac mieszając ciągle przez około 5 minut. Ewentualnie doprawić do smaku.Z sera żółtego wycinamy serduszka i układamy na gorącą zupę,pysznie się rozplywaą .Można opcjonalnie podawac z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Smacznego
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU