POPISOWE DANIE

zupa krem z topinamburu, Kacper L.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:

  • Składniki
  • 2 porcje:

    - 1 łyżka oliwy extra vergine
    - 1 łyżka masła
    - 1 średnia cebula cukrowa
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
    - 200 g topinamburu
    - 100 g kalafiora
    - 100 g ugotowanej ciecierzycy
    - 1/2 litra bulionu jarzynowego

    Propozycja podania:
    -chipsy z jarmużu z 1 liścia
    -orzechy włoskie
  • posiekane i zrumienione na patelni
    - świeżo zmielony czarny pieprz
KROKI:
W niedużym garnku podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 2-3 minuty, dodać pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojonego na kawałki kalafiora, ciecierzycę i smażyć jeszcze ok. 2 minuty delikatnie doprawiając solą. Następnie wlać gorący (!) bulion i zagotować.
Gotować przez 15 minut do miękkości warzyw (nie mogą się rozpadać, być za miękkie). Zmiksować zupę w stojącym blenderze na gładki krem, w razie potrzeby doprawić solą.

Chipsy z jarmużu: jarmuż umyć, odciąć liście od twardej części pośrodku, doprawić solą, pieprzem, obtoczyć w oliwie i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C, aż będą chrupiące ale nie będą jeszcze brązowe czy przypalone.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: krem
zupa krem z topinamburu, Kacper L.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:

  • Składniki
  • 2 porcje:

    - 1 łyżka oliwy extra vergine
    - 1 łyżka masła
    - 1 średnia cebula cukrowa
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
    - 200 g topinamburu
    - 100 g kalafiora
    - 100 g ugotowanej ciecierzycy
    - 1/2 litra bulionu jarzynowego

    Propozycja podania:
    -chipsy z jarmużu z 1 liścia
    -orzechy włoskie
  • posiekane i zrumienione na patelni
    - świeżo zmielony czarny pieprz
KROKI:
W niedużym garnku podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 2-3 minuty, dodać pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojonego na kawałki kalafiora, ciecierzycę i smażyć jeszcze ok. 2 minuty delikatnie doprawiając solą. Następnie wlać gorący (!) bulion i zagotować.
Gotować przez 15 minut do miękkości warzyw (nie mogą się rozpadać, być za miękkie). Zmiksować zupę w stojącym blenderze na gładki krem, w razie potrzeby doprawić solą.

Chipsy z jarmużu: jarmuż umyć, odciąć liście od twardej części pośrodku, doprawić solą, pieprzem, obtoczyć w oliwie i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C, aż będą chrupiące ale nie będą jeszcze brązowe czy przypalone.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: krem
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU