POPISOWE DANIE

Zupa małżowa z makaronem, Agnieszka C.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 500 g muli
    50 ml białego wina
    2 łyżki oliwy
    1 marchewka
    1 mała cebula
    500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
    200 ml mleczka kokosowego
    papryka słodka mielona Kotanyi
    pieprz kolorowy Kotanyi
    sól
    natka pietruszki
    makaron spaghetti
KROKI:
Małże oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia, te, które nie są zamknięte wyrzucamy. W garnku zagotowujemy wino, dodajemy małże, przykrywmy i gotujemy 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Odkładamy 1/4 małży w muszlach, resztę wyjmujemy z muszli. Zachowujemy wywar z gotowania.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulke i marchew, smażymy około 5 minut, wlewamy bulion i wywar z gotowania małży, zagotowujemy, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy małże.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypane natką pietruszki.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zupa małżowa z makaronem, Agnieszka C.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 500 g muli
    50 ml białego wina
    2 łyżki oliwy
    1 marchewka
    1 mała cebula
    500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
    200 ml mleczka kokosowego
    papryka słodka mielona Kotanyi
    pieprz kolorowy Kotanyi
    sól
    natka pietruszki
    makaron spaghetti
KROKI:
Małże oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia, te, które nie są zamknięte wyrzucamy. W garnku zagotowujemy wino, dodajemy małże, przykrywmy i gotujemy 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Odkładamy 1/4 małży w muszlach, resztę wyjmujemy z muszli. Zachowujemy wywar z gotowania.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulke i marchew, smażymy około 5 minut, wlewamy bulion i wywar z gotowania małży, zagotowujemy, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy małże.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypane natką pietruszki.
 
GŁOSÓW: 1 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU