POPISOWE DANIE

Zupa ogórkowa z mięsem mielonym, Daria J.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 2l bulionu mięsnego
  • 40dkg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • słoik ogórków kiszonych razem z sokiem
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz Kotanyi
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
KROKI:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Doprawiamy solą, słodką papryką i kuminem. Gdy cebula się zarumieniu, dodajemy tarty czosnek i mięso mielone. Smażymy ok. 6 minut. Doprawiamy pieprzem.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy seler oraz pietruszkę, zagotowujemy. Doprawiamy liścmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy warzywa zmiękną dodajemy połowę marchewki, pokrojoną w małe słupki. Drugą połowę tarkujemy na dużym oczku i zostawiamy na później. Gdy słupki marchewki są już na wpół ugotowane, do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie na dużych oczkach tarki trzemy ogórki. Po ok. 10-15 minutach ziemniaki są już ugotowane, można dodawać tartą marchewkę, mięso z cebulą i czosnkiem, tarte ogórki wraz z sokiem i zagotować zupę. Gdy ściągnięmy ją z ognia, wlewamy chochelkę zupy do miseczki i zabielamy ją śmietaną, mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy spowrotem do garnka z zupą.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
Zupa ogórkowa z mięsem mielonym, Daria J.
KATEGORIA: Zupy
SKŁADNIKI:
  • 2l bulionu mięsnego
  • 40dkg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • słoik ogórków kiszonych razem z sokiem
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz Kotanyi
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
KROKI:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Doprawiamy solą, słodką papryką i kuminem. Gdy cebula się zarumieniu, dodajemy tarty czosnek i mięso mielone. Smażymy ok. 6 minut. Doprawiamy pieprzem.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy seler oraz pietruszkę, zagotowujemy. Doprawiamy liścmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy warzywa zmiękną dodajemy połowę marchewki, pokrojoną w małe słupki. Drugą połowę tarkujemy na dużym oczku i zostawiamy na później. Gdy słupki marchewki są już na wpół ugotowane, do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie na dużych oczkach tarki trzemy ogórki. Po ok. 10-15 minutach ziemniaki są już ugotowane, można dodawać tartą marchewkę, mięso z cebulą i czosnkiem, tarte ogórki wraz z sokiem i zagotować zupę. Gdy ściągnięmy ją z ognia, wlewamy chochelkę zupy do miseczki i zabielamy ją śmietaną, mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy spowrotem do garnka z zupą.
 
GŁOSÓW: 0 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU