POPISOWE DANIE

Grecki łosoś z szafranowym risotto, Kaska L.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 300 g. filet z łososia
  • szklanka ryżu do risotto
  • 4 boczniaki
  • 2 plastry pomidora
  • garść kiełków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szafran firmy Kotanyi
  • szklanka bulionu grzybowego
  • kieliszek wina
  • papryka peperoni
  • liść sałaty do dekoracji
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz i składniki do zamarynowania łososia: 2 kieliszki greckiego ouzo
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • garść oregano firmy Kotanyi
KROKI:
Krok 1: Zamarynuj filety z łososia w sosie sojowym, oliwie, oregano i ouzo i pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Krok 2: Przygotuj risotto. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej łyżkę masła i łyżkę oliwy, dorzuć całe opakowanie szafranu oraz posiekaną na drobno cebulkę. Następnie dorzuć ryż, posmaż przez 1 minutę, zalej go winem i delikatnie przemieszaj. Nie pozwól aby ryż wysechł. Cały czas podlewaj go bulionem. Na koniec, gdy ryż będzie miękki i jedwabisty, dodaj do niego 2 pozostałe masło.
Krok 3: Oczyśc boczniaki, posyp plastry pomidora oregano, posól i popieprz warzywa. Zgrilluj je na gorącej patelni.
Krok 4: odsącz łososia z marynaty i zgrilluj go na patelni po 3 minuty z każdej strony.
Krok 5: Wyłóż ryż na talerz, łososia połóż na liściu sałaty, dodaj grillowanego boczniaka i pomidora. Całość udekoruj kiełkami, posyp pokrojoną peperoni oraz polej oliwą.
 
GŁOSÓW: 42 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, ryż
Grecki łosoś z szafranowym risotto, Kaska L.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 300 g. filet z łososia
  • szklanka ryżu do risotto
  • 4 boczniaki
  • 2 plastry pomidora
  • garść kiełków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szafran firmy Kotanyi
  • szklanka bulionu grzybowego
  • kieliszek wina
  • papryka peperoni
  • liść sałaty do dekoracji
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz i składniki do zamarynowania łososia: 2 kieliszki greckiego ouzo
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • garść oregano firmy Kotanyi
KROKI:
Krok 1: Zamarynuj filety z łososia w sosie sojowym, oliwie, oregano i ouzo i pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Krok 2: Przygotuj risotto. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej łyżkę masła i łyżkę oliwy, dorzuć całe opakowanie szafranu oraz posiekaną na drobno cebulkę. Następnie dorzuć ryż, posmaż przez 1 minutę, zalej go winem i delikatnie przemieszaj. Nie pozwól aby ryż wysechł. Cały czas podlewaj go bulionem. Na koniec, gdy ryż będzie miękki i jedwabisty, dodaj do niego 2 pozostałe masło.
Krok 3: Oczyśc boczniaki, posyp plastry pomidora oregano, posól i popieprz warzywa. Zgrilluj je na gorącej patelni.
Krok 4: odsącz łososia z marynaty i zgrilluj go na patelni po 3 minuty z każdej strony.
Krok 5: Wyłóż ryż na talerz, łososia połóż na liściu sałaty, dodaj grillowanego boczniaka i pomidora. Całość udekoruj kiełkami, posyp pokrojoną peperoni oraz polej oliwą.
 
GŁOSÓW: 42 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: ryby, ryż
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU