POPISOWE DANIE

Kurczak z warzywami w puszystym omlecie z sosem czosnkowym, Katarzyna N.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • Omlet:
    4jajka
  • 100g maki
  • 100ml mleka
  • szczypta soli morskiej Kotanyi
  • papryki ostrej Kotanyi
  • pieprzu Kotanyi

    bazylia i oregano Kotanyi

    olej

    sałatka:
    1-2 pomidory
  • 1/2średniego ogórka
  • cebula
  • sól i pieprz Kotanyi

    sos czosnkowy:
    3łyzki jogurtu naturalnego
  • 1ząbek czosnku
  • 1łyżeczka oliwy
  • 1/2soku z cytryny
  • sól i pieprz Kotanyi

    mięso:
    1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce gyros Kotanyi i Curry Kotanyi

    garść frytek
KROKI:
1.Mięso pokroić w kostkę i zamarynować z przyprawami gyros i curry oraz oliwą. Odstawic na ok 20 min do lodówki.
2.Warzywa pokroić w kostkę, dodać do smaku sól i pieprz. Wymieszać.
3.Wymieszać jogurt, oliwę, sok z cytryny i czosnek(przecisnąć przez praske) Dodać sól i pieprz do smaku.
4. Usmażyć frytki i doprawić solą.
5. Omlet: odzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać mąke, mleko, sól i pieprz oraz paprykę ostrą Kotanyi. Wymieszać. Następnie białka ubic na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałą masą.
Rozgrzać olej, na patelnię wsypać szczyptę bazyli i oregano, a nastepnie wlać ok 1/3 masy. Smażyc z obu stron na małym ogniu ok 4 min, na rumiany kolor.
6. Omlet wypełnić mięsem, sałatką, frytkami.Polać sosem jogurtowo-czosnkowym i złożyć na pół.
Udekorować świeżymi listkami bazyli.

Z podanych składników wychodzą ok 3 omlety.

Podawać na ciepło
SMACZNEGO:)
 
GŁOSÓW: 141 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: mięso, drób, warzywa
Kurczak z warzywami w puszystym omlecie z sosem czosnkowym, Katarzyna N.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • Omlet:
    4jajka
  • 100g maki
  • 100ml mleka
  • szczypta soli morskiej Kotanyi
  • papryki ostrej Kotanyi
  • pieprzu Kotanyi

    bazylia i oregano Kotanyi

    olej

    sałatka:
    1-2 pomidory
  • 1/2średniego ogórka
  • cebula
  • sól i pieprz Kotanyi

    sos czosnkowy:
    3łyzki jogurtu naturalnego
  • 1ząbek czosnku
  • 1łyżeczka oliwy
  • 1/2soku z cytryny
  • sól i pieprz Kotanyi

    mięso:
    1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce gyros Kotanyi i Curry Kotanyi

    garść frytek
KROKI:
1.Mięso pokroić w kostkę i zamarynować z przyprawami gyros i curry oraz oliwą. Odstawic na ok 20 min do lodówki.
2.Warzywa pokroić w kostkę, dodać do smaku sól i pieprz. Wymieszać.
3.Wymieszać jogurt, oliwę, sok z cytryny i czosnek(przecisnąć przez praske) Dodać sól i pieprz do smaku.
4. Usmażyć frytki i doprawić solą.
5. Omlet: odzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać mąke, mleko, sól i pieprz oraz paprykę ostrą Kotanyi. Wymieszać. Następnie białka ubic na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałą masą.
Rozgrzać olej, na patelnię wsypać szczyptę bazyli i oregano, a nastepnie wlać ok 1/3 masy. Smażyc z obu stron na małym ogniu ok 4 min, na rumiany kolor.
6. Omlet wypełnić mięsem, sałatką, frytkami.Polać sosem jogurtowo-czosnkowym i złożyć na pół.
Udekorować świeżymi listkami bazyli.

Z podanych składników wychodzą ok 3 omlety.

Podawać na ciepło
SMACZNEGO:)
 
GŁOSÓW: 141 WYDRUKUJ PRZEPIS
TAGI: mięso, drób, warzywa
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU