POPISOWE DANIE

Rozgrzewające leczo, Małgorzata L.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 2 szt kabaczki średniej wielkości lub 3szt mniejsze

  • 3-4 szt cebule

  • 3szt średnie marchewki

  • kiełbasa w/g upodobań smakowych. U mnie podwędzana
    4-5szt papryki kolorowe

  • 3szt duże pomidory
  • sparzone i obrane ze skórki

  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • chili sproszkowana

  • oregano

  • natka pietruszki

  • kilka listków świeżego lubczyku lub łyżeczka sproszkowanego

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • bulion ( może być z kostki)

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • olej do smażenia
KROKI:
W brytfannie lub garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w pióra cebulkę.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę lub pół plasterki kiełbasę.
Po kilku minutach kolejno pokrojoną paprykę w większą kostkę lub paski, pomidory, marchewkę, kabaczka w kostkę
Całość zalewamy bulionem w ilości ok. 0,5-1 szkl. w zależności jaką lubimy konsystencję .
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści.
U mnie w domu podaję leczo zazwyczaj na obiad lub ciepłą kolację z domowymi bagietkami
 
GŁOSÓW: 84 WYDRUKUJ PRZEPIS
Rozgrzewające leczo, Małgorzata L.
KATEGORIA: Danie główne
SKŁADNIKI:
  • 2 szt kabaczki średniej wielkości lub 3szt mniejsze

  • 3-4 szt cebule

  • 3szt średnie marchewki

  • kiełbasa w/g upodobań smakowych. U mnie podwędzana
    4-5szt papryki kolorowe

  • 3szt duże pomidory
  • sparzone i obrane ze skórki

  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • chili sproszkowana

  • oregano

  • natka pietruszki

  • kilka listków świeżego lubczyku lub łyżeczka sproszkowanego

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • bulion ( może być z kostki)

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • olej do smażenia
KROKI:
W brytfannie lub garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w pióra cebulkę.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę lub pół plasterki kiełbasę.
Po kilku minutach kolejno pokrojoną paprykę w większą kostkę lub paski, pomidory, marchewkę, kabaczka w kostkę
Całość zalewamy bulionem w ilości ok. 0,5-1 szkl. w zależności jaką lubimy konsystencję .
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści.
U mnie w domu podaję leczo zazwyczaj na obiad lub ciepłą kolację z domowymi bagietkami
 
GŁOSÓW: 84 WYDRUKUJ PRZEPIS
POWRÓT
DO PRZEPISÓW
ZOBACZ
PRODUKTY KOTÁNYI
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
NA FACEBOOKU